De Franse rekenkamer, het Cour des Comptes, is vernietigend over het Franse staatsbedrijf EdF. EdF moet in opdracht van de Franse overheid zes nieuwe kerncentrales in Frankrijk bouwen. Ook is EdF actief in onder andere China, Finland en het VK en wil het staatsbedrijf nieuwe kerncentrales in Nederland bouwen. De rekenkamer oordeelt dat EdF niet aan nieuwe buitenlandse avonturen zou moeten beginnen, voordat EdF haar zaken op orde heeft. Daarmee heeft deze uitspraak ook consequenties voor Nederland: is EdF betrouwbaar genoeg om kerncentrales in Nederland te bouwen?
Gerommel
In de afgelopen jaren ontstonden er grote problemen bij EPR-reactoren die in China en Finland in bedrijf zijn. Er waren meerdere technische storingen, met grote financiële en schadelijke gevolgen voor de geloofwaardigheid van het nieuwe EPR2-programma. Ook de Franse kerncentrale in aanbouw, Flamanville, blijkt weer duurder te zijn dan gepland. De kerncentrale kost nu €23,7 miljard. Oorspronkelijk waren de kosten geraamd op €3,3 miljard. De reactor is dus meer dan zeven keer zo duur geworden
EPR2-programma
Na veel gedoe met de EPR, werkt EdF nu aan een nieuw reactortype: de EPR2. Er moeten zes nieuwe EPR2 reactoren komen in Frankrijk als onderdeel van het EPR2-programma. Het Cour des Comptes oordeelt dat het programma pas van start kan, wanneer de risico’s en onzekerheden van het programma zijn weggewerkt. Ook moet EdF niet aan nieuwe buitenlandse projecten beginnen, voordat het nationale programma op orde is.
Nederland
EdF is één van de drie gegadigden om in Nederland nieuwe kerncentrales te bouwen. Door de conclusies van de rekenkamer is het onzeker geworden of EdF Nederlandse kerncentrales kan realiseren. EdF zal waarschijnlijk hogere financiële zekerheden vragen, wat gaat leiden tot een hogere prijs voor het Franse model. Ook zullen de Fransen eerder kiezen voor hun eigen nationale programma en komen buitenlandse projecten op de tweede plaats. Hierdoor liggen vertragingen voor Nederlandse kerncentrales op de loer. Het is duidelijk dat de kansen van EdF in de Nederlandse race na dit nieuws aanmerkelijk kleiner zijn geworden.
Meer lezen; https://www.ccomptes.fr/fr/publications/la-filiere-epr-une-dynamique-nouvelle-des-risques-persistants