26 juli 2024

PME opent niet het bal, maar de dans macabre

Pensioenfonds PME heeft aangekondigd als eerste grote partij geld te willen investeren in mogelijke nieuwe kerncentrales in Nederland. “Een opmerkelijke en gevaarlijke ontwikkeling” vindt WISE directeur Lisanne Boersma, “nu juist de Europese investeringsbank (EIB) afgelopen mei heeft aangekondigd niet in kernenergie te investeren vanwege het hoge financiële risico. Als de investering al rendabel te krijgen is, is dat omdat de belastingbetaler voor de risico’s en tegenvallers moet opdraaien”.

Door de lange bouwtijd, de hoge kosten en kostenoverschrijdingen waren geldschieters tot nu toe niet enthousiast te krijgen. Dat PME nu wel geïnteresseerd is, is opmerkelijk. Kerncenergie is de afgelopen jaren alleen maar duurder geworden. Bestuursvoorzitter van PME, Eric Uijen, geeft aan dat een groeiend aantal van hun leden wil investeren in kernenergie. Dit zijn overigens  bedrijven uit de metaal- en techsector die waarschijnlijk zelf verdienen aan de bouw van de centrales.

Valse tegenstelling

Uijen geeft als tweede argument het klimaat. “En als ik moet kiezen tussen een bijna onbeheersbaar klimaatprobleem versus een beheersbaar afvalprobleem, dan kies ik voor het laatste.” Dit is een valse tegenstelling. Er zijn tal van duurzame energiescenario’s ontwikkelt zonder kernenergie. Er zijn oplossingen voor meer CO2-vrije energie die sneller en goedkoper zijn dan nieuw kerncentrales. Daarnaast zien we steeds vaker dat kernenergie duurzame stroom in de weg zit, als er teveel groene stroom wordt opgewekt. Overigens heeft Nederland nog geen oplossing voor de eindberging van het radio-actiefafval dat duizenden jaren uit het milieu gehouden moet worden.

Kernenergie is weggegooid geld (van de belastingbetaler)

PME wil niet zonder meer investeren in nieuwe kerncentrales. Zij stellen voor de Engelse manier van financiering van de bouw van kerncentrales over te nemen. Hun voorwaardes leggen de bal volledig bij de overheid. Ze schrijven hierover: “PME is gereserveerd ten aanzien van de financiering van kerncentrales. De hoge kosten voor de bouw en de lange duur die de bouw in beslag neemt, maken kerncentrales tot een zeer risicovolle belegging. Financiering van kerncentrales vraagt een leidende rol van de Staat, die in alle levensfases van de kerncentrale een belangrijk deel van het risico op zich zal moeten nemen. Rendementszekerheid is een basisvoorwaarde voor PME zodat financiering ook bijdraagt aan de pensioenopbouw van deelnemers en gepensioneerden. De bouw van kerncentrales kent een zeer lange looptijd en is zeer kostbaar.”

“De voorwaardes die PME stelt zijn tegelijkertijd logisch en totaal onrealistisch” aldus Boersma. “Door te laten zien dat ze alleen willen investeren als alle risico’s en kostenoverschrijdingen bij de Staat, en dus de belastingbetaler komt te liggen, wordt duidelijk wat de dit écht niet moeten willen. Kernenergie is weggegooid geld.”