13 november 2023

85.000 mensen liepen mee voor klimaat en rechtvaardigheid: de grootste ooit!

Gisteren was de grootste mars voor het klimaat & rechtvaardogheid in de Nederlandse geschiedenis: 85.000 mensen liepen mee. Samen met Laka, Borsele Tot de Kern en Stroom naar de Toekomst organiseerde WISE het anti-kernenergieblok. En ook die was groots:

We liepen mee met de leuzen ‘Kernenergie is geen klimaatbeleid’ en ‘Borssele 2 en 3, Doch ’t Nie!’

Kernenergie is niet rechtvaardig: de 5 miljard die nu in kernenergie geïnvesteerd wordt, kan beter in isolatie worden gestoken. Dan heb je sneller CO2 winst, lagere energierekening en zitten de Zeeuwen niet minstens 15 jaar met bouwoverlast. Ook veroorzaakt kernenergie kernafval waar we de komende generaties mee opzadelen. Ook dat is onrechtvaardig.

Dit was de eerste mars waar er naast klimaat uitdrukkelijk aandacht was voor rechtvaardigheid. Klimaatverandering gaat niet uitsluitend over CO2-reductie, maar is onlosmakelijk verbonden met rechtvaardigheid. Wij ondersteunen de wens om de klimaatbeweging te verbreden en te versterken. De verschillende crises hebben een krachtige beweging nodig, die gezamenlijkt opkomt voor een klimaatrechtvaardige toekomst.