26 januari 2024

50.000 bezorgde burgers en ruim 300 organisaties roepen Politiek op fossiele subsidies af te schaffen

Den Haag, 26 januari 2024 – Op dinsdag 30 januari overhandigt een coalitie van financiële instellingen, bedrijven, vakbonden, zorginstellingen en milieuorganisaties de brandbrief ‘stop fossiele subsidies’ aan de nieuwe Kamerleden van de commissie Economische Zaken en Klimaat. De brandbrief is door meer dan 50.000 mensen en meer dan 300 bedrijven en instellingen ondertekend. Met de brief roepen de ondertekenaars de politiek op voor een echte groene koers te kiezen.

Na maanden uitstel lijken er nu eindelijk scenario’s te komen die laten zien hoe fossiele subsidies kunnen worden afgebouwd, binnen 5 tot 10 jaar. Met het aanbieden wil de coalitie er bij de Tweede Kamer, het kabinet en de partijen aan de formatietafel op aandringen nu door te pakken. “Verder uitstel is nu echt niet meer uit te leggen”, zegt Lisanne Boersma van Wise Zij willen de politiek op het hart drukken dat er breed draagvlak is voor het afschaffen van deze belastingregelingen waarmee fossiel gebruik wordt aangejaagd.

Een unieke coalitie van een breed scala aan bedrijven en organisaties schaart zich achter de oproep aan het kabinet om te stoppen met fossiele subsidies, waaronder Triodos, Greenchoice, MyWheels en Paradiso. Afgelopen mei publiceerden zij de brandbrief in NRC Handelsblad. Er volgden enkele gesprekken met bewindslieden en met ambtenaren van de ministeries Financiën en Economische Zaken en Klimaat. Meer dan 70 procent van de Nederlanders staan achter het plan om fossiele subsidies af te schaffen, het is tijd dat de politiek gehoor hieraan geeft en gaat doorpakken.

Bij het aanbieden van de brandbrief zijn de directeuren en medewerkers aanwezig van de ANS bank, Branchevereniging Kringloop Nederland, Dutch Green Building Council, Sprinklr, Groene Zorg Alliantie, Fossielvrij en WISE.