14 juli 2023

Hoera, fossiele subsidie ‘indirecte kostencompensatie’ afgeschaft!

Het kabinet heeft besloten om te stoppen met het uitkeren van de fossiele subsidie ‘indirecte kostencompensatie’ aan grote bedrijven, hoera!

De afgelopen 1,5 jaar voerden wij campagne tegen de indirecte kostencompensatie. Dit was een subsidie voor de industrie om hen te compenseren voor hun verhoogde energierekening vanwege de Europese CO2-prijs. Lees dit artikel als je meer wilt weten over deze subsidie. We voerden gesprekken met ambtenaren en politici, schreven een opinie in het NRC, en startte een petitie die door duizenden mensen werd ondertekend. Mede door de bredere roep vanuit de samenleving voor een stop op fossiele subsidies is deze specifieke regeling nu afgeschaft.

Wat betekent dit concreet?

Volgens de Europese subsidieregling mag elk land tot 25% van de inkomsten van CO2-rechten weer teruggeven aan de industrie als compensatie voor hun hogere energierekening. Het kabinet had hier voor de komende 5 jaar €835 miljoen euro gereserveerd. De Europese Commissie keurde dit bedrag goed, maar wordt nu dus toch niet uitgekeerd. In plaats daarvan moet het kabinet dit geld nu besteden aan klimaatbeleid. Dubbele winst!

Maar we zijn er nog niet!

Deze subsidie is slechts één van de vele fossiele subsidies. Wij blijven ons inzetten voor het stopzetten van alle fossiele subsidies. Help je mee? Teken de brandbrief ‘stop fossiele subsidies’, dit kan ook als bedrijf of als organisatie via deze pagina. Of ga mee de straat op, op zaterdag 9 september. Doe mee met de actie van Extincition Rebellion op de A12 in Den Haag, of kom naar de support demo. Tot dan!