27 augustus 2018

Groene stroom kopen zorgt voor meer groene stroom

Lange tijd leefden er grote twijfels over de impact van groene stroom. Had het wel zin om groene stroom te kopen? Zorgde jouw aankoop er wel voor dat er méér groene stroom werd geproduceerd? Inmiddels kunnen we deze vragen volmondig beantwoorden met ‘ja’!

De prijzen voor Nederlandse garanties voor oorsprong (GvO’s) – de certificaten waarmee de opwek van groene stroom wordt bewezen – schoten de laatste jaren omhoog. Het Financieel Dagblad schrijft op 27 augustus 2018 zelfs dat groene stroom uit Nederland de duurste is van heel Europa. Dankzij die hoge prijs komen nieuwe windprojecten nu makkelijker van de grond. Groene stroom kopen voor een duurzamere wereld – het werkt dus wél.

Eén GvO dient als bewijs voor de productie van 1 megawattuur groene stroom (= 1000 KWh). Zo’n certificaat, afkomstig van een Nederlands windpark kostte in 2014 nog € 1,50, nu is dat minimaal € 5,-. Ter vergelijking: Noorse waterkracht GvO’s kosten hooguit 30 cent. Maar die Noorse waterkracht heeft een slechte naam gekregen, mede dankzij de campagne tegen sjoemelstroom van WISE. Steeds meer mensen, maar ook vele gemeenten en bedrijven, vroegen hun stroomleverancier daarom om groene stroom opgewekt in Nederland. Inmiddels is de Nederlandse groene stroomproductie letterlijk uitverkocht. De vraag naar groene stroom uit Nederland is meer dan drie keer zo groot als het aanbod. Momenteel is namelijk slechts 13,8 % van alle elektriciteit die in Nederland wordt opgewekt afkomstig uit duurzame bronnen. De bouw van nieuwe windparken in de Noordzee zal het aanbod van Nederlandse wind de komende jaren doen toenemen. Maar het is nog maar de vraag of dat genoeg zal zijn.

Door de hoge prijs hebben GvO’s ondertussen wel effect op de business cases van nieuwe duurzame energieprojecten. Bij het maken van de deal rond windpark Hollandse Kust speelde de hoge prijs volgens Esther Veldkamp (manager bij NUON) een belangrijke rol: “De markt voor hernieuwbare stroom is Nederland is sterk. De consumentenvraag speelde absoluut een factor tijdens de tender.”

WISE roept al jaren iedereen op om over te stappen naar groene stroom van een écht duurzame stroomleverancier. Via een handige vergelijker kun je prijzen vergelijken en direct overstappen. Met meer overtuiging dan ooit zeggen we: dóen!