You are here

Zelf straling meten - power to the people

Omwonenden van kerncentrales zijn vaak ongerust; ben ik wel veilig? komt er geen straling vrij, ook bij zogenaamd 'normaal bedrijf'? worden we wel ingelicht als er iets misgaat? hoe worden we gewaarschuwd? De officiële kanalen voor informatie zijn vaak hopeloos. Als er bijvoorbeeld in Tihange iets misgaat wordt er eerst gebeld met 'Brussel'. Die belt dan met 'Den Haag' en die belt dan met de Veiligheidsregio in Limburg die dan in actie moet komen. Maar het kan misschien ook anders; zelf meten en meteen weten als er iets mis is. 

Op 28 september 2019 organiseert WISE weer een workshop. Lees hier meer!

De Waag Society organiseert een drietal pilots rond sensordata, en hoe dat burgers kan empoweren in hun dagelijks leven. De eerste twee pilots gingen over luchtkwaliteit buiten en binnen, en de derde gaat over het meten van gamma-straling met behulp van apparatuur die al in vrijwel alle huizen aanwezig is: smartphones, laptops, een PC met een webcam etc. In het kader van deze pilot, organiseren Crayfis, Safecast, WISE, het RIVM en gemeenten een drietal workshops in de komende maanden: Bergen op Zoom (17 maart), Eindhoven (21 april) en Maastricht (19 mei). In deze workshops willen we met belangstellenden kijken naar de mogelijkheden die dit soort overvloedig aanwezige sensoren biedt. Het gaat hierbij niet om de cijfers achter de komma, maar om de kracht van samen meten, modelleren en - als de data er dan toch is - ook alarmeren op het moment dat een cluster van meetpunten ergens op reageert. Parallel aan deze drie workshops vinden drie developers meet-ups plaats in Amsterdam, waar we de in de workshops opgehaalde wensen en specificaties, om proberen te zetten in een bruikbaar product.Bent u geïnteresseerd om deel te nemen, kunt u zich opgeven via deze link (nu alleen nog Bergen op Zoom, andere komen er snel aan).

Soorten straling - een korte uitleg
Overal op aarde is er straling. Het verhaal wordt al snel erg technisch, maar straling kan wel goed gemeten worden. Hieronder een korte uitleg over de verschillende typen straling die we kunnen onderscheiden:

Alfastraling (bovenste figuur) wordt al tegengehouden door een stukje papier. Voor bètastraling is al iets dikkers nodig (bijvoorbeeld plexiglas) en gammastraling gaat zelfs door heel dikke materialen.Gammastraling ontstaat met name door radioactief verval van atoomkernen. Gammastraling kun je zelf meten met al in je huis aanwezige apparatuur, zoals een laptop, smartphone of tablet. In een aantal co-creatie workshops verkennen we samen met netwerken van burgers, overheden, ontwerpers en experts hoe dit werkt en wat je er allemaal mee kunt doen.