You are here

Wat kunnen gemeentes doen

Nederlandse burgers in de grensstreek met Belgie worden wakker, zijn ongerust en komen in verzet. Hoe kunnen lokale poltici hen het beste ondersteunen in hun verzet tegen de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2? 

Milieuorganisaties, lokale actiegroepen en individuele burgers komen steeds meer in actie, maar ook bestuurders en gemeenteraden roeren zich. Als lokaal bestuurder ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de bevolking. Niets doen tegen een gammele kernreactor met scheurtjes vlakbij is voor veel van hen dan ook geen optie. 

In Zuid Limburg, waar meerdere actiegroepen, verenigd in de Vereniging Stop Tihange Nederland, actief zijn, hebben de meeste gemeenteraden een of meer moties aangenomen, waarin ze oproepen om de activiteiten van de bevolking te ondersteunen. Tijdens de organisatie van de mensenketting steunden volledige gemeenteraden de organisatie en riepen ze op om bussen te organiseren zodat zoveel mogelijk van hun bezorgde inwoners konden deelnemen. Ook na de mensenketting bleven veel raadsleden zich inzetten. Zo kregen raadsleden uit onder andere Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen het voor elkaar dat hun gemeente een bijdrage deed aan de crowdfunding voor een full-time campaigner.   

Ook in Noord-Brabant en Zeeland groeit het verzet. Een onveilige situatie, waar je geen inspraak op hebt als Nederlandse burger is en blijft onwenselijk. Vanuit west Noord-Brabant kwam eveneens financiele steun voor de campaigner tegen Doel en Tihange. 

Samenwerkende gemeentes tegen Doel 3 en Tihange 2 uit Nederland én België

Op initiatief van de Gemeente Bergen op Zoom, in samenwerking met Wise, wordt er een samenwerkingsplatform veiligheid en energietransitie opgezet. Een platform speciaal voor lokale politici en bestuurders waarbij wordt samengewerkt om effectief te lobbyen voor de sluiting van de scheurtjescentrales. Waarom ze hebben gekozen voor "veiligheid én energietransitie"? Veiligheid, omat het waarborgen van de veiligheid van burgers in hun ogen niet kan terwijl de oude scheurtjesreactoren nog open zijn. Energietransitie, omdat ze op lokaal niveau ook zelf de handen uit de mouwen willen steken en kennis willen delen over succesvolle lokale energie-initiatieven. Op 4 juli organiseerde de Gemeente Bergen op Zoom een eerste informatieavond over het platform. 

Het doel van het platform is om niet aleen met Nederlandse gemeentes samen te werken. Ook in België zijn er al een aantal gemeentes die zich al hebben uitgesproken voor de sluiting van de scheurtjesreactoren van Doel en Tihange, zoals de gemeente Luik en de gemeente Dison. Internationale samenwerking voor een probleem met mogelijk grote grensoverschijdende gevolgen. Daar gaan we voor! 

Wij hopen dat zoveel mogelijk politici en bestuurders zich aansluiten bij het platform. Samen sluiten we Doel en Tihange. Voor meer informatie of om je aan te melden via het aanmeldformulier kun je terecht bij de griffie van de Gemeente Bergen op Zoom, Kees Terstappen.