You are here

Wat is er mis met Doel 3 en Tihange 2?

In een verlaten Belgisch dorpje, in Doel, drie kilometer van de Nederlandse grens, en 15 kilometer van hartje Antwerpen, staat een kerncentrale met vier reactoren, Doel 1 t/m 4. Veertig kilometer van Maastricht, in Tihange, staan nog eens drie reactoren. Twee van deze reactoren worden de zogenaamde scheurtjesreactoren genoemd. Wij voeren campagne voor een vervroegde sluiting van deze reactoren: Doel 3 en Tihange 2.

In het najaar van 2012 maakt de Belgische regering bekend dat er in de kerncentrales van Tihange en Doel duizenden scheurtjes zijn ontdekt in het metaal van het reactorvat. Hierop werden de reactoren onmiddellijk stilgelegd, aangezien ze niet wisten of er een kans bestond dat het reactorvat zou breken*.

Als dit zou gebeuren zou het enorme gevolgen kunnen hebben voor de directe omgeving, waaronder bijvoorbeeld steden als Antwerpen, Bergen op Zoom en Luik. Maar ook de wijdere omgeving, met onder andere Maastricht, zou door het verspreiden van radioactief materiaal grote gevolgen merken.

Nadat de Belgische toezichthouder, het FANC, haar toestemming had gegeven zijn de reactoren weer opgestart. Het FANC zegt dat de scheuren, zogenaamde waterstofvlokken, zijn ontstaan bij het lassen van het reactorvat en er dus  vanaf begin af aan al in zaten en niet groter zijn geworden in de afgelopen decennia. Het Nederlandse RDM, die de reactorvaten destijds gemaakt heeft zegt dat het onmogelijk is dat ze reactorvaten met waterstofvlokken hebben geleverd. De controverse en onduidelijkheid hierover duurt tot op de dag van vandaag en vele vragen zijn niet beantwoord. Experts vanuit de hele wereld begrijpen niet waarom België een enorm risico neemt door deze reactoren open te houden.

Bovendien zijn alle kerncentrales in België oud. En ouderdom komt met gebreken. Combineer deze gebreken met reactoren, waarvan meerdere experts betwijfelen of ze veilig zijn en je zult het niet gek vinden dat in 2017 meer dan 50.000 mensen de straat op gingen om de onmiddellijke sluiting van Doel 3 en Tihange 2 te eisen.

Meer achtergrondinformatie en rapporten over (het gevaar van) scheuren in reactorvaten van de verschillende centrales: 

Meer over de centrales in Doel

Meer over de centrales in Tihange 

Antwoord op de vraag: Kunnen Doel3 en Tihange2 wel dicht?

*Een reactorvat moet bestand zijn tegen enorme hitte en druk. Als er een plotselinge toename van hitte-stress zou zijn, bijvoorbeeld door een automatische snelle afschakeling bij een probleem in de centrale, zou dat teveel kunnen zijn voor een reactorvat met scheurtjes. Bij een breuk in het reactorvat kan koelwater met enorme snelheid weglekken. Dit kan op haar beurt weer leiden tot een meltdown, waarbij de splijtstofstaven in de centrale door de behuizing heen smelten. Hierdoor kan een (stoom)explosie ontstaan waarbij radioactief materiaal buiten het reactorgebouw kan komen en zich kan verspreiden.