20 februari 2019

Komst nieuwe opslagplaats kernafval Tihange omstreden

De Limburgse provincie heeft al een motie aangenomen tegen de komst.

ENGIE Electrabel is van plan om nieuwe containers voor de opslag van gebruikte kernbrandstofstaven te plaatsen. Doordat Tihange1 langer openblijft is het centraal opslagbekken wat er al staat bijna vol, dus moet er nu nieuwe opslagcapaciteit bijgebouwd worden. Deze opslag zal nog vele decennia in Tihange blijven staan. Voor de sluiting van de kerncentrales wordt nog wel uitgegaan van 2025.

De nieuwe gebouwen zijn voor zogenaamde “droge opslag”, in containers, met luchtkoeling. De huidige opslagcontainers koelen de hoogradioactieve brandstofstaven met water. Dit is een erg probleemgevoelige manier van opslaan van kernafval. Wanneer het water er voor wat voor reden dan ook (breuk, sabotage, aanslag) uitlekt, kunnen de uitgebrande staven oververhit raken, breken en de inhoud kan dan in de lucht komen – een ongeval vergelijkbaar met Fukushima.

Als ENGIE dan toch investeert in nieuwe opslagcapaciteit en de brandstofstaven nog voor vele decennia in een drukbevolkt gebied als Tihange wil opslaan, dan zou het ze sieren ook voor de oudere kernbrandstofstaven een dergelijk droog systeem te bouwen.

Wat slaan ze daar op?

Nadat de kernbrandstofstaven hun tijd hebben gehad in de kernreactor zijn deze extreem heet en hoogradioactief. Daarom moeten zij meerdere jaren in een koelwaterbassin tegen de kernreactor aan geplaatst worden. Nadat ze voldoende afgekoeld zijn worden deze staven wederom opgeslagen. Voor dit onderdeel worden nu nieuwe containers gebouwd. Als de kernbrandstofstaven daar lang genoeg gelegen hebben worden ze van het terrein vervoerd. Op dat moment worden de kernbrandstofstaven officieel als kernafval bestempeld en gaan ze naar het kernafval verwerkingsbedrijf NIRAS, die tegen die tijd geacht wordt daarvoor een uiteindelijke berging diep onder de grond te hebben.

Financiële truc?

ENGIE-Electrabel geeft aan dat ze graag de gebruikte kernbrandstofstaven in Tihange willen laten liggen. Dus ook ver na de sluiting van de kerncentrale. Synatom, het bedrijf dat de kernbrandstofketen in België beheert is onderdeel van ENGIE-Electrabel. Pas als zij de kernbrandstofstaven officieel als “afval” klasseren overhandigen ze deze aan het NIRAS en moeten zij die hiervoor betalen. Echter, als dit pas over 50 jaar gebeurd, zou het zomaar kunnen dat ENGIE-Electrabel niet meer bestaat en de kosten dus uiteindelijk bij de overheid en dus de bevolking worden gelegd.

De motie die is aangenomen in de Limburgse Provinciale Staten.