You are here

506.000 handtekeningen aangeboden aan het FANC-een sfeerimpressie

Submitted by Beheerder on Mon, 16/07/2018 - 12:03

Op vrijdag 13 juli verzamelde een delegatie van Drei Rosen (D), Nucleaire Stop Kernenergie (B), 11 Maart Beweging (B) en WISE (NL) zich in Brussel. De aanleiding was het aanbieden van meer dan een half miljoen handtekeningen aan de directeur van het FANC, Dhr. Hardeman. De petitie eist de onmiddellijke sluiting van Doel3 en Tihange2. 

Bezorgde burgers en politici uit Limburg, Noord-Brabant, Vlaanderen, Brussel en Wallonië kwamen samen om de handtekeningen te overhandigen. 

Een afvaardiging van de beweging, waaronder WISE-directeur Peer de Rijk, was naar aanleiding van de petitie uitgenodigd om met een delegatie van het FANC in gesprek te gaan. Voordat zij naar binnen gingen, demonstreerden rond de 30 mensen van de beweging Stop Doel en Tihange voor het hoofdkantoor.

Hierna werden de petities naar binnen gebracht en ging het gesprek van start. Hier mocht van het FANC geen media bij aanwezig zijn. 

 

Na afloop van het gesprek werd een persconferentie gehouden. Hier vertelde de delegatie over het gesprek met het FANC. He t as een inhoudelijk gesprek waarin nogmaals werd benadrukt dat er veel twijfel is, ook, of juist, met name in wetenschappelijke kring, over het oordeel van het FANC dat de scheuren in de reactoren Tihange 2 en Doel 3 geen gevaar vormen. Het net de dag ervoor door het FANC genomen besluit om Doel 3 weer op te starten kwam uitgebreid aan bod, evenals de meer recente problemen in het beton van de reactoren. Het FANC gaf aan niet te twijfelen aan het oordeel van haar experts over de veiligheid van de reactoren - en zich niet willen mengen in de politieke discussies over de vraag hoe het Belgische energiebeleid er uit moet zien. Het FANC sprak ook uit onder de indruk te zijn van het aantal opgehaalde handtekeningen en zich wat nadrukkelijker open te willen stellen voor 'geluiden uit de maatschappij'. De delegatie van de 4 milieuorganisaties rondden het gesprek af met het nadrukkelijke verzoek aan het FANC om te overwegen een (deels) openbare bijneenkomst te organiseren met wetenschappers die nog van mening verschillen over de scheuren. Op dit voorstel zal het FANC later terugkomen.

Het was een mooie ochtend en we zullen het FANC graag blijven herinneren aan de overweging om eindelijk eens in het openbaar in discussie te gaan met de experts die niet begrijpen waarom de scheurtjescentrales mogen blijven draaien. Belgische en Nederlandse media besteedden veel aandacht aan het gesprek en het overhandigen van de petitie: 

"We spelen Russische roulette met Doel 3 en Tihange 2"

Half miljoen handtekeningen overhandigd tegen kerncentrales in Doel en Tihange

"FANC: “De veiligheid van Doel 3 en Tihange 2 is gegarandeerd”

"Petitie eist sluiting Tihange 2 en Doel 3"