You are here

Solidariteitsactie ambassade India, 21 september

Submitted by Beheerder on Thu, 20/09/2012 - 10:21

De bevolking in het zuiden van India voert al 25 jaar actie tegen de plannen voor de bouw van een zes-tal Russische kerncentrales bij Kudankulam. De eerste reactor had eind 2011 in bedrijf moeten komen. Het verzet is groeiend en heeft al tot veel vertraging van het project geleid. Na de ramp in Fukushima is de tegenstand verhevigd maar de Indiase regering is vast van plan in elke geval deze ene reactor in gebruik te nemen.
Tienduizenden inwoners van Kudankulam en omliggende dorpen protesteren al maanden heel intensief tegen het daadwerkelijk opstarten, onder andere met een menselijke keten in zee en door zich in te graven op het strand. Zij hebben aangekondigd de kerncentrale te bezetten. Bij de protesten zijn begin september al twee demonstranten om het leven gekomen. Amnesty International heeft het agressieve en vernederende optreden van de oproerpolitie veroordeeld. Het gebied is door de politie hermetisch afgegrendeld: er worden geen levensmiddelen meer het gebied ingelaten en ook pers wordt buitengesloten. Vele duizenden mensen hebben twee dagen lang in zee gestaan onder dreiging van politietroepen op het strand. Foto's laten zien dat militaire vliegtuigen heel dicht over de mensenmassa’s heenvliegen. Duizenden agenten meppen dagelijks demonstranten terug de zee in.  In ons blad, de Nuclear Monitor hebben we vaak geschreven over de situatie, zie hier een drietal voorbeelden.
De belangrijkste media in India vertolken eigenlijk alleen de mening en argumenten van de overheid: “de protesten zijn rechtstreeks het gevolg van buitenlandse agitatoren en geld; de kerncentrales zijn veilig en noodzakelijk en de protesten zijn bedoeld om de economische groei van de staat India te saboteren”. 

In een open brief hebben meer dan 120 bekende Indiërs opgeroepen de kerncentrale niet in bedrijf te nemen, alle arrestanten vrij te laten en in gesprek te gaan met de actievoerders, zie www.dianuke.org/the-march-of-folly-hindustan-times/
De Indiase milieubeweging roept de internationale gemeenschap op solidair te zijn met hun strijd tegen gevaarlijke  kerncentrales en te protesteren tegen de repressie vanuit de overheid. Op vrijdag 21 september om 15.00 uur bieden we de deze open brief aan bij de ambassade van India, in Den Haag. 

Oproep: Op vrijdag 21 september om 15.00 uur organiseren WISE en Laka een solidariteitstactie bij de Indiase ambassade in Den Haag, Buitenrustweg 2
Doe mee, we verzamelen om 14.15 op Den Haag CS


Meer informatie via WISE 020-6126368, info@wisenederland.nl