You are here

Samen sluiten we Doel en Tihange

De twee scheurtjesreactoren zorgen voor een hoop bezorgdheid onder de bevolking. Overal in Zuid-Nederland, België en Duitsland ontstaan groepen mensen die de onveilige kerncentrales zat zijn. Wij willen allemaal dat deze centrales zo snel mogelijk gesloten worden. Ons doel? De scheurtjesreactoren onmiddelijk dicht, maar uiterlijk vóór 2020.

Sinds de eerste berichten over de scheurtjes in de reactorvaten in Doel 3 en Tihange 2 is het verzet enkel gegroeid. Steeds meer mensen zien dat er een kerncentrale bij hun in de buurt staat die gebreken vertoont. Zeker sinds de Belgische, Nederlandse én Duitse overheid iedereen die binnen een straal van 100 kilometer rondom deze centrales woont jodiumpillen heeft gegeven. Wij willen dat het afgelopen is met het Russisch roulette met deze scheurtjesreactoren. 

Wie wij zijn? 

Wij zijn bezorgde burgers, politici, bedrijven en milieuorganisaties die weigeren te wachten tot het mis gaat. 

Vorig jaar stonden wij met 50.000 mensen hand in hand in een mensenketting van 90 km om onze boodschap duidelijk te maken. Maar naast de welbekende mensenketting zijn er ook al een hoop andere evenementen en activiteiten geweest. En nu gaan we verder.

Een overzicht van de campagne tegen de scheurtjescentrales

  • Op 25 juni 2017 kwamen meer dan 50.000 mensen bijeen om te protesteren voor de sluiting van de scheurtjescentrales. Een uitgebreid verslag van de dag vind je op deze pagina. 
  • Richting de mensenketting-actie wordt, naast het oprichten van vele burgercomité's ook een reclamefilmpje gemaakt
  • In 2017 wordt besloten op te roepen tot een mensenketting tussen Doel en Tihange. Er moeten mensen gemobiliseerd worden om 90 kilometer op te vullen! Dat gebeurt met dit pamflet
  • Op 19 januari 2016 organiseert WISE samen met anderen een informatiebijeenkomst in Bergen op Zoom
  • In 2015 roept WISE op om mee te praten over de beslissing van de Belgische regering om de kerncentrales langer open te houden 
  • In mei 2015 organiseert Burgemeester Onno Hoes een avond met de veiligheidsregio's en het FANC
  • In 2013 publiceert de Groene fractie in het Europese parlement een rapport waaruit blijkt dat de scheurtjes gevaarlijker zijn dan gedacht
  • In januari 2013 demonstreren 1500 mensen in Maastricht. Daarnaast bieden zij een petitie aan met meer dan 10.000 handtekeningen waarin ze de sluiting van Tihange eisen.