You are here

PZEM, Borssele en 2 of 3 nieuwe kerncentrales

Submitted by Beheerder on Wed, 01/03/2017 - 15:34

Met de moed der wanhoop probeerde het bedrijf er vanmorgen nog wat van te maken; het enige niet-verkochte onderdeel van Delta NV heet weer Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij (PZEM) en dat werd 'gevierd' door een vlag met het nieuwe logo te hijsen voor het hoofdkantoor in Middelburg. "Bewezen en betrouwbaar" is het motto van het nieuwe bedrijf. En dat getuigt absoluut van een bijzonder gevoel voor humor. 

De PZEM is voor de helft eigenaar van de verlieslatende (en daarom vaak stilstaande) gasgestookte Sloecentrale en van de verlieslatende kerncentrale Borssele. De Provincie Zeeland en alle Zeeuwse gemeenten samen zijn aandeelhouder van de PZEM. De gezonde delen van het eens zo trotse Zeeuwse energiebedrijf Delta zijn verkocht en met de opbrengsten (zo'n 900 miljoen euro) worden de komende jaren de twee verlieslatende centrales overeind gehouden. Waarom? Omdat de aandeelhouders de kerncentrale niet failliet mochten laten gaan in de periode dat het oude Delta - daartoe gedwongen door de regering - werd opgesplitst. Nu hopen de aandeelhouders dat de kerncentrale na het jaar 2021 weer wat winst gaat maken. Of dat gebeurt en of dat voldoende zal zijn om het geld, dat de komende jaren opgebrand wordt in de centrale, weer terug te verdienen? Tja, wie zal het zeggen. De aandeelhouders hebben verwoede pogingen gedaan het "blok aan het been, de kerncentrale Borssele", tot een landelijk probleem te maken waarvoor de Rijksoverheid met financiële steun over de brug zou moeten komen. Maar de regering en de regeringsfracties in de Tweede Kamer hadden niet zo'n zin om met publiek geld een verouderde en verlieslatende kerncentrale overeind te houden. Overigens zinspeelt de Provincie Zeeland op een nieuwe poging; nu de aandeelhouders netjes hebben gedaan wat er wettelijk vereist werd en wat de landelijke politiek vroeg kunnen ze over een jaar bijvoorbeeld alsnog de kerncentrale failliet laten gaan. In Nederland wil niemand de centrale overnemen, en het is uitgesloten dat een buitenlandse partij hem zou mogen kopen. Als de centrale sluit blijft er wel een forse rekening liggen: er is nog lang niet genoeg geld opzij gezet om de centrale te kunnen ontmantelen. De Zeeuwse aandeelhouders rekenen er op dat dat probleem alsnog vanzelf op het bordje van de Rijksoverheid komt te liggen. Maar in een van vele debatten over 'de kwestie Borssele'  lieten de Ministers Dijsselbloem en Kamp er geen misverstand over bestaan; als de kerncentrale failliet gaat zijn de aandeelhouders nog niet failliet, die moeten de dan nog openstaande rekeningen maar ophoesten. Er is immers een wettelijke verplichting voor de (eigenaren van) de kerncentrale om jaarlijks voldoende geld opzij te zetten om aan het einde van de rit de ontmanteling te kunnen betalen. De grote vraag blijft: wanneer eindigt de rit....?  

Het moet voor de werknemers van de PZEM een vreemde gewaardwording zijn: terwijl het geld dat verdiend is met het verkopen van wel gezonde delen van Delta nu opgefikt gaat worden in de kerncentrale (hoe lang nog..?) komt 'Vereniging Nucleair Nederland' doodleuk met het pleidooi voor de bouw van nog eens 2 of 3 nieuwe kerncentrales, liefst ook in Borssele. De huidige kerncentrale lijdt forse verliezen en nergens ter wereld worden nieuwe centrales gebouwd zonder forse subsidies van de overheid en dus staan in het pleidooi van de verzamelde nucleaire lobby deze prachtige zinnen: "Nucleair is uniek in de lange bouwtijd in combinatie met de grote investeringen die vooraf nodig zijn, waarbij de terugverdientijd relatief lang is en de risico’s voor de private investeerders dus groot zijn....de maatschappij en de politiek kunnen steun bieden door het accommoderen van financiële constructies, zoals in bijvoorbeeld in Finland met financiering door de toekomstige gebruikers of zoals in het Verenigd Koninkrijk met het afdekken van prijs variaties". Gelukig heeft de Zeeuwse krant, de PZC, de afgelopen jaren veel bijgeleerd; in een glashelder commentaar wordt het opgeworpen balletje uit de lucht geschoten: De visie van de VNN moet met een korreltje zout worden genomen. De vereniging met leden als EPZ en Covra is duidelijk bevooroordeeld, met een groot vertrouwen in de ontwikkeling van de nucleaire techniek. De VVN noteert wel dat er nog langdurig onderzoek nodig is om tot veiligere en schonere kerncentrales te komen, maar de conclusie staat al vast. Als de maatschappij de kosten maar wil dragen, dan lukt het.

Uit kiezersonderzoek blijkt overigens dat een flinke meerderheid van de Nederlandse bevolking wil dat Borssele eerder dan gepland sluit. Zelfs een meerderheid van de achterban van partijen als het CDA, de PVV en de VVD hebben er wel genoeg van en vinden dat Borssele dicht moet.  

Wilt u weten hoe de politieke partijen denken over het al dan niet eerder sluiten van Borssele of het bouwen van nieuwe kerncentrales? WISE heeft een mooi overzicht gemaakt.