You are here

Nucleaire lobby niet gehoord in Den Haag

Submitted by Beheerder on Wed, 03/04/2019 - 10:07

Het is niemand ontgaan; er komt een klimaatakkoord dat de uitstoot van CO2 in 2030 met 49% moet hebben teruggedrongen. In 2050 stoten we 95% minder CO2 uit. Maar hoe dan? Gaan we het redden met besparing, wind, zon, schone biomassa, ..? De nucleaire lobby denkt van niet en doet amechtig haar best in Den Haag gehoord te worden. Dat lukt niet zo goed. Maar eigenlijk vinden ze dat wel prima.. nu kunnen ze nog jarenlang de rol van Calimero spelen en hoeven ze niet met de billen bloot.  

Nucleair Nederland, de lobbyorganisatie van de gezamenlijke nucleaire industrie in Nederland, heeft een zogenaamd position paper gestuurd aan alle Kamerleden. Die organiseert vandaag een Ronde Tafel waar experts van allerlei pluimage aan de Kamer komen vertellen hoe zij denken dat doelstelingen gehaald kunnen worden. De Kamer bepaalt zelf welke experts worden uitgenodigd. De vertegenwoordigers van de nucleaire sector zijn niet uitgenodigd. Hoewel de VVD zegt te werken aan drie scenario's voor meer kernenergie en zowel de PVV als het FvD ook voor meer kernenergie zijn weten ze ook dat kernenergie voor de doelstellingen van 2030 geen rol kan spelen; het kost meer dan tien jaar om een kerncentrale te bouwen, zelfs als er voldoende enthousiasme zou zijn. Maar eigenlijk komt dat de fans van atoom wel goed uit; ze kunnen nu al twee jaar lang met succes de zogenaamd genegeerde underdog spelen in het debat. En net doen alsof kernenergie door een groot complot van klimaatgekkies stelselmatig bewust buiten de discussie wordt gehouden. Niets is minder waar. Over kernenergie wordt al decennia met groot enthousiasme gediscusssieerd. Er is al twintig jaar een politieke meerderheid voor de bouw van  nieuwe kerncentrales, er is tien jaar geleden een heel serieuze poging gedaan om een tweede kerncentrale in Borssele te bouwen. In elk scenario voor klimaatbeleid wordt het benoemd. Journalisten geven de nucleaire lobby veel ruimte. Ook vandaag mogen vertegenwoordigers van de nucleaire industrie in de Telegraaf en op BNR onweersproken leeglopen over hoe zielig ze zijn en hoe erg het is dat ze genegeerd worden. Wij dagen de VVD en haar vrienden op uiterst rechts uit; kom dan gewoon met een plan voor nieuwe kerncentrales. Er is een keurige wet die de bouw van kerncentrales faciliteert, er zijn drie locaties aangewezen waar gebouwd mag worden. Bijt door of hou op met zeuren.  

Hieronder de scenario's voor Nederland die de nucleaire lobby in haar position paper bepleit

1. Korte termijn: Verlengde inzet van de kerncentrale Borssele en nieuw regelbaar vermogen op basis van geavanceerde Generatie-III lichtwaterreactoren (LWR). Tenminste 3.000 megawatt nieuw kernvermogen
2. Middellange termijn: Nucleaire warmtekracht gebaseerd op de hoge temperatuur reactortechnologie (HTR) van Generatie-III+.
3. Lange termijn; Regelbaar elektriciteitsvermogen en warmtekracht op basis van Generatie-IV technologie, excellerend op reactorveiligheid en duurzaamheid.