You are here

Kleine windmolens vangen veel wind

Submitted by Beheerder on Mon, 05/10/2009 - 13:40

Een windmolen op je dak? Het is mogelijk! De Ridgeblade windturbines voor groene stroom passen op alle Amsterdamse daken. De Britse ondernemer Dean Gregory won op Green Challenge, de wedstrijd voor duurzame ondernemingen op Picnic in het Westerpark te Amsterdam, 500.000 euro met dit idee.

Volgens Gregory is zijn systeem goedkoop en schoon. De turbines zijn slechts dertig centimeter hoog zijn, maar beslaan wel de hele lengte van het dak. Zodoende vangen ze de hele dag wind uit alle richtingen. Dit levert twintig kilowatt elektriciteit per dag op: genoeg om een gemiddeld huis de gehele dag van stroom te voorzien. Op jaarbasis zou hiermee zo'n 700 euro bespaard worden. Daarvan uitgaand is de investering na twee jaar terugverdiend. Nog beter is natuurlijk dat er ook een heleboel CO2 minder uitgestoten wordt.

Het ontwerp van de uitvinding is niet erg opvallend. Dat is precies zoals het beoogd is te zijn, aldus Gregory. Op deze manier zouden de windmolens zelfs op monumentale gebouwen in Amsterdam geïnstalleerd kunnen worden.

Meer informatie: parool.nl