You are here

Uranium in Afrika ? - keep it in the ground !

In Afrika wordt - met grote gevolgen - veel uranium gewonnen. WISE ondersteunt de 'civil society' in Afrika met onder andere rapporten en publicaties 

Radiating Africa -  case studies on Mali, Cameroon and Tanzania, December 2014

In het kader van het project 'Enhancing transparancy in the uranium chain. Uranium mining and CSO capacity building' hebben onze Afrikaanse partners de situatie in hun land grondig in kaart gebracht en beschreven. Een ontluisterend beeld; geen toegang tot informatie, geen inspraak, geen wetgeving of, als er wel wetgeving is, geen handhaving. 

Download het rapport

Factsheets Tanzania, Mali, Kameroen, Mei 2014

In het kader van het project 'Enhancing transparancy in the uranium chain. Uranium mining and CSO capacity building' bezochten vertegenwoordigers van NGO's uit Tanzania, Mali en Kameroen ons land. Bij de talloze gesprekken die ze voerden kwam een factsheet met de belangrijkste informatie per land goed van pas. 

Download factsheet Tanzania

Download factsheet Kameroen

Download factsheet Mali

Uranium from Africa - Mitigation of uranium mining impacts on society and environment by industry and governments, Juni 2011

Dit rapport onderzoek of, en zoja, welke, maatregelen overheden in Namibie, Zuidafrika en de Centraal Afrikaanse Republiek hebben genomen om de negatieve gevolgen van uraniummijnbouw te voorkomen of te compenseren. De praktijk in deze landen is vergeleken met die van de uranium-producerende landen Australie en Canada, waar (milieu)wetgeving veel verder ontwikkeld is.

Download hier het rapport

Radioactive Revenues - Financial Flows between Uranium Mining Companies and African Governments, Maart 2011

Het rapport analyseert de financiele aspecten van uraniummijnbouw in de vier Afrikaanse landen die het meeste uranium produceren: Namibie, Niger, Malawi en ZuidAfrika en bekijkt de activiteiten van de vier grootste mijnbouwbedrijven die aktief zijn in Afrika: het Franse Areva, het Engels-Australische Rio Tinto, het Australische Paladin Energy en het Zuidafrikaanse AngloGold Ashanti.

Download hier het rapport

Uranium mining - a blessing or a curse?, November 2010

In 2010 organiseerde WISE een uitgebreide traningsweek in Tanzania, voor groepen uit Niger, Tanzania, Tsjaad, Kameroen, Namibie, Malawi, Zuidafrika, Gabon en de Centraal Afrikaanse Republiek.

een weke lang was er intensieve aandacht voor zowel inhoud als vaardigheden. Met 'gastdocenten' uit Nederland, Australie, Zuidafrika, Frankrijk en Amerika. Het verslag van de training staat hieronder, alle presentaties zijn op aanvraag beschikbaar.

Download het verslag

Uranium, a blessing or a curse? What you need to know about the uranium industry in Namibia, Oktober 2008

In 2008 organiseerden we samen met SOMO en Earthlife SouthAfrica een bezoek aan de uraniummijnen van Namibie. Met een kleine internationale delegatie bezochten we de dorpen van mijn-arbeiders, de mijnen zelf, ministeries, vakbonden en milieuorganisaties. Met financiele steun van WISe kon Earthlife Namibia een brochure uitbrengen.

Download de brochure

Activisten uit Mali, Niger en Tsjaad