You are here

Tegen kernenergie in NL

In Nederland heeft WISE van 2008 tot eind 2011 gestreden tegen de plannen voor de bouw van een 2e kerncentrale in Borssele, Zeeland. Met succes: de plannen zijn inmiddels van tafel. Maar dat is voor ons geen reden om achterover te leunen: De eerste kerncentrale in Borssele draait immers nog op volle touren en produceert dagelijk kernafval.

Daarnaast maken we ons grote zorgen om de verouderde kerncentrales in België. Deze staan op een steenworp afstand van Nederland, en bewoners uit de grensregio's zijn terecht bezorgd.

De strijd tegen kernenergie richt zich niet alleen tegen kerncentrales maar gaat ook over de hele nucleaire keten. Daarom houden we ook het (deels) Nederlandse bedrijf Urenco in de gaten: dat bedrijf verrijkt uranium voor tientallen kerncentrales over de hele wereld en wil zelfs nog uitbreiden. En er is meer: In Nederland wordt bijvoorbeeld ook volop onderzoek gedaan naar nieuwe typen kernreactoren, en Nederlandse wetenschappers partciperen in internationaal onderzoek naar oplossingen voor de eindberging van het radioactieve afval. En last but not least: Nederland importeert ook atoomstroom uit Frankrijk en draagt via de EU bij aan subsidies voor de instandhouding van de nucleaire sector.