You are here

Kernafval? Hou nou toch op!

Ergens in de komende weken komt de regering met het Nationaal Programma Kernafval. Eigenlijk is de inhoud goeddeels al bekend; alle opties worden opengehouden, we gaan door met de productie van kernafval en we gaan pas over 100 jaar een besluit nemen over definitieve berging. Te gek voor woorden!
Nederland slaat kernafval voor minstens 100 jaar op bij de COVRA in Zeeland. Niet omdat dat nou zo’n geweldige pek is maar omdat de regering het gewoon niet aandurft om de discussie over definitieve berging aan te gaan. Ondertussen wordt er al tientallen jaren gekeken naar de zoutholtes en kleilagen onder Drenthe, Groningen, Friesland en Brabant. Maar bewoners en autoriteiten in die provincies zijn glashelder; zij accepteren geen opslag van levensgevaarlijk kernafval in de bodem.

Wat wil WISE? Heel simpel:

  • Dat we stoppen met de productie van hoogradioactief kernafval (dat spul dat voor 240.000 jaar veilig opgeborgen moet worden) Borssele dicht dus.
  • Dat een regering die er voor kiest om door te gaan met de productie van dit soort afval de moed heeft om aan te geven wat er mee moet gebeuren. Geen uitstel met 100 jaar.

De regering steekt de kop in het zand en laat het aan onze achtekleinkinderen over om het probleem op te lossen.

Wat doet WISE:

  • We nemen aan elk debat over kernafval deel
  • We zitten in de begeleidingscommissie van het Rathenau Instituut dat in opdracht van de regering onderzoek doet naar de vraag  hoe een ’besluitvormingsproces over de definitieve berging van kernafval het beste georganiseerd kan worden’. Wij zeggen daar voortdurend; “Dat proces is gedoemd te mislukken zolang je doorgaat met het vergroten van het probleem  Ook de milieubeweging gaat niet meehelpen dweilen zolang de kraan open staat”.
  • Op internationaal niveau nemen we actief deel aan strategisch overleg tussen milieuorganisaties uit heel Europa over dit onderwerp. Samen staan we sterk !

Wat kunt u doen:

  • Na publicatie van het Nationaal Programma Kernafval is inspraak van burgers en organisaties mogelijk. WISE gaat dat zeker doen. We schrijven ook een standaard ‘zienswijze’ die u heel makkelijk kunt insturen. U hoort daar nog over.
  • Voorkom de productie van kernafval; neem stroom af van een bedrijf dat gegarandeerd geen atoomstroom verkoopt; gebruik hiervoor de WISE groene energie vergelijker!
  • Steun ons. WISE krijgt geen subsidie en is voor al haar werk afhankelijk van burgers en organisaties die ons helpen; door donateur te worden of met een eenmalige gift. We hebben uw steun, groot en klein, echt keihard nodig. Alle mogelijkheden staan hier op een rij.