You are here

Heeft Borssele ook scheurtjes in het reactorvat ?

Submitted by Beheerder on Wed, 26/09/2012 - 11:02

(26 september 2012) Het sijpelt langzaam door hoe groot de impact is van de ontdekte scheurtjes in het reactorvat van de kerncentrales in Doel en Tihange (Belgie) die ontstaan zijn bij de bouw door het Nederlandse bedrijf RDM. Dit bedrijf heeft in totaal 22 reactorvaten gemaakt, waaronder ook die van de kerncentrale Borssele. De scheurtjes in Belgie zijn ontdekt na controle met een nieuwe techniek. De Belgische reactoren Doel 3 en Tihange 2 zijn inmiddels stilgelegd, zie hierover dit persbericht. Het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) wil nu ook dat de kerncentrales Tihange 1 en 3 onderzocht worden op scheurtjes in het reactorvat. Aanleiding zijn de ruim 8000 scheurtjes in het vat van de kernreactor Doel 3 en de ongeveer 2500 scheurtjes in Tihange 2. De gemeenteraad van Gent in België heeft gevraagd of Nederland ook de reactor van Borssele op soortgelijke scheurtjes wil controleren. Maar demissionair minister Prins 'maxime verhagen' Kernafval (Economische Zaken) vindt dat niet nodig.

EPZ, (de exploitant van Borssele) laat weten dat er geen sprake kan zijn van scheurtjes in de reactor van Borssele omdat "ontwerp en specificaties van de gebruikte materialen verschillen van het reactorvat in Doel en Tihange". Het bizarre feit doet zich voor dat de archieven van de RDM op dit terrein (de techniese specificaties) onvindbaar zijn. Van het ook door RDM gebouwde vat van de reactor in Dodewaard is wel nog informatie te vinden, zie hiervoor het Gelders archief. Op 16 augustus kwamen in Belgie vertegenwoordigers van de 8 landen waar de 22 reactoren staan (en waarvoor RDM het reactorvat heeft gebowud) bij elkaar om te bespreken in hoeverre nu alle reactoren opnieuw onderzocht moeten worden. Het gaat om reactoren in deze 8 landen:
* Belgie (Doel-3 en Tihange-2),
* Duitsland (Brunsbuettel, Philippsburg-1),
* Nederland (Borssele, Dodewaard),
* Spanje (Santa Maria de Garona, Cofrentes),
* Zweden (Ringhals-2),
* Zwitzerland (Leibstadt, Muehleberg).
* Verenigde Staten (Catawba-1, McGuire-2, North Anna-1, North Anna-2, Quad Cities-1, Sequoyah-1, Sequoyah-2, Surry-1, Surry-2, Watts Bar-1),
* Argentinie (Atucha-1).
 
Het Belgische FANC heeft Nederland opgeroepen wel onderzoek te doen naar mogelijke scheurtjes in het reactorvat van Borssele. De Belgen ontdekten de scheurtjes pas toen niet alleen de sluitingen en naden werden doorgelicht maar het totale oppervlakte van het reactorvat. En dat weigert Nederland te doen. Toch waren er in 1972 al twijfels. De oplevering van de centrale werd ernstig vertraagd doordat er haarscheurtjes in het reactorvat werden gevonden. Ook andere kleine foutjes vertraagden de oplevering, blijkt uit een verhaal van (toenmalig) RDM-topman Van Veen uit 1972 in het blad ‘Atoomenergie', in 1972: “Tijdens de produktie van het drukvat werd nl. bekend dat in Duitsland scheurtjes waren ontdekt onder de roestvrij stalen bekleding van hetzelfde materiaal als voor het Borssele-vat is toegepast”. Hoe het kan dat enerzijds wordt toegegeven dat er voor oplevering al scheurtjes waren ontdekt en dat anderzijds nu beweerd kan worden dat het helemaal zeker is dat er geen scheurtjes zijn......?
Hier een prachtige foto van het reactorvat van Borssele in een jaarverslag van de RDM. Vanaf plm. 1970 werden af en toe foto's afgebeeld van de reactorvaten die naar alle uithoeken van de wereld zijn getransporteerd. 
 
De Nederlandse regering blijft zeggen dat er geen reden is voor verder onderzoek. Hoewel de scheurtjes in Doel en Tihange zijn ontdekt met een nieuwe methode blijft demissionair Minister Verhagen volhouden dat het niet nodig is om nieuw onderzoek te doen. Hij verwijst naar de reactie van de EPZ die dus zegt dat het niet hoeft omdat er voor de Zeeuwse centrale ander materiaal is gebruikt dan voor de Belgische reactoren.... Hier de kamervragen over Doel en Tihange die inmiddels zijn gesteld.