You are here

Jubileum-feest, met Hermann Scheer

Op 3 februari 2009 vierde WISE haar 30-jarige jubileum. Opgericht in de winter van 1978 in Amsterdam speelt WISE al decennialang een grote rol in het internationale verzet tegen kernenergie.

Klein, ambitieus, eigenwijs, gedreven, onderlegd, betrokken, actief, fel, betrouwbaar. Allemaal kenmerken en beschrijvingen van WISE. Spin in het web van een netwerk van honderden groepen over de hele wereld die zich dag in dag uit inzetten voor een schonere energiebeleid, zonder kernafval en atoomstroom. Om ons jubileum de juiste luister bij te zetten hadden we Hermann Scheer (overleden in oktober 2010) bereid gevonden om op 3 februari 2009 te komen spreken. Hij was niet alleen voorzitter van EUROSOLAR, de World Council for Renewable Energy (WCRE) en de International Parliamentary Forum on Renewable Energies maar ook lid van het Duitse parlement voor de SPD, bekend auteur, fel tegenstander van kernenergie en grondlegger van het succesvolle Duitse feed-in systeem voor hernieuwbare energie. Hij is in Nederland bekend geworden met de Tegenlicht documentaire Here comes the Sun.

Verder organiseerden we op die 3e februari twee masterclasses over kernenergie, werd er gedebatteerd over de vraag of het nou wel zo slim is om in nieuwe kerncentrales te willen investeren (met Rob van Rees van Greenchoice, Frank v.d. Heuvel van Delta en Harry Droog van het Transitieplatform Duurzame Elektriciteit) en we dronken een glas op dertig jaar WISE, op de milieubeweging en op de behaalde successen. Marijke Vos, wethouder van Amsterdam kwam speciaal even langs om WISE te feliciteren. Gastheer van de avond was Maurits Groen, al dertig jaar fan van WISE. Voorafgaand aan het feest zijn we de hele dag op pad geweest met Hermann Scheer; we hebben gesprekken gevoerd met Minister Cramer (Milieu), Minister vd. Hoeven (Economische Zaken) ambtenaren, investeerders en de Burgermeester van Amsterdam, Job Cohen