You are here

Verwarrend onderzoek van HIER klimaatbureau

Submitted by Beheerder on Wed, 26/11/2014 - 17:37

Waarom doet het HIER Klimaatbureau een eigen onderzoek naar de energiebedrijven? Vorig jaar deden 7 maatschappelijke organisaties (WNF, Natuur&Milieu, WISE, Ver. Eigen Huis, Hivos, Consumentenbond en Greenpeace) samen een groot onderzoek naar de milieukwaliteit van de stroom van alle energiebedrijven. Toen deed HIER, ondanks nadrukkelijk daartoe uitgenodigd te zijn, niet mee en kwam ze een week voordat het grote onderzoek werd gepubliceerd met een eigen onderzoek. Nu gebeurt weer hetzelfde; vlak voordat er weer een breed gedragen onderzoek uitkomt lanceert HIER een eigen onderzoek dat verwarring zaait. Het HIER klimaatbureau lijkt er op uit het breed gedragen onderzoek te torpederen. Waarom?

De reden is simpel; het HIER klimaatbureau wordt gesponsord door Essent. Ze krijgt, aldus de Volkskrant van 28-11-2014, € 100.000,- per jaar van Essent. Daar moet natuurlijk wel wat tegenover staan. Dat is ingewikkeld want Essent is een van de grootste uitstoters van CO2 in Nederland. De truuk die het HIER klimaatbuerau gebruikt is simpel maar doeltreffend; ze beoordeelt alleen producten van de energiebedrijven, niet de totale door het bedrijf verkochte mix van soorten stroom. Vervolgens kijkt ze ook nog alleen naar producten die aan huishoudelijke klanten worden geleverd. Bij Essent maken de groene producten maar een klein deel uit van wat het in totaal levert. Alle grijze stroom gaat naar (groot)zakelijke klanten, aan huishoudens wordt de groene mix geleverd. Dat die voor een belangrijk deel opgewekt wordt door biomassa bij te stoken in kolencentrales neemt het HIER Klimaatbureau voor lief.

De stroomproducten noemt HIER groen als ze voor 80% in Nederland zijn opgewekt. Dat is geen toeval; Essent stookt zo veel biomassa bij in haar kolencentrales dat ze die grens voor haar groene producten haalt en daarmee kan claimen de grootste aanbieder van groene stroom voor particulieren te zijn. En dus komt Essent hoog in de lijstjes van HIER te voorschijn. Als je naar het hele stroometiket van Essent kijkt zie je dat maar 7  procent van haar stroom uit wind komt, en 20 procent uit water (sjoemelstroom). De rest is kolen (23,5%), gas (34,8%), atoomstroom (5,1%) en biomassa (7,5%).  Bovendien is Essent een dochter van RWE, een van de grootste CO2-uitstoters van Europa. Hoe kun je als HIER Klimaatbureau dit energiebedrijf steunen?  

Wij zeggen; kijk niet naar producten (maar naar de koers en het totale portfolio van het bedrijf) en wijs bijstook van biomassa in kolencentrales af. Dat zorgt er immers alleen maar voor dat die kolencentrales blijven draaien.

Gelukkig is er nog 1 onderwerp waar we het over eens zijn; de energiebedrijven moeten minder sjoemelstroom gaan gebruiken.

Lees meer over onze kritiek op het HIER klimaatbureau.