You are here

Van Gogh Museum op groene stroom?

Submitted by Beheerder on Thu, 10/07/2014 - 14:19

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft in juli 2014 het 'BREEAM-NL In-Use'-certificaat met een score 'zeer goed' verworven. WISE benaderde het museum met de vraag of dit inhoudt dat er ook écht groene en kernenergievrije elektriciteit wordt verbruikt.

De internationaal erkende certificeringsmethode beoordeelt het duurzame karakter van het museumgebouw en de wijze waarop het gebouw wordt beheerd en gebruikt. Adriaan Dönszelmann, zakelijk directeur van het Van Gogh Museum: “Ons museum trekt jaarlijks ruim 1,5 miljoen bezoekers en heeft als kerntaak het behoud van het culturele erfgoed van Vincent van Gogh. Daar hoort wat ons betreft ook bij hoe je verantwoord en duurzaam omgaat met het museumgebouw en de omgeving.” Maar ondanks alle energiebesparende maatregelen - er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een WKO (Warmte Koude Opslag) installatie voor de verwarming en de koeling van het gebouw - zit het museum toch nog met een aanzienlijk elektriciteitsverbruik. WISE zocht uit welke soort stroom het museum hiervoor inkoopt. Goed nieuws: Het Van Gogh Museum draait op 100% Nederlandse wind.

In het kader van de campagne Groene stroom? ja Graag! benaderd WISE bekende bedrijven en instellingen met de vraag of zij groene stroom gebruiken.  Bedrijven en organisaties die voorop lopen zetten we graag in het zonnetje. Partijen die nog op grijze stroom of sjoemelstroom draaien helpen we met advies. En soms geven we echt een duwtje.