You are here

Stroometiketten 2013: meer sjoemelstroom, meer vieze stroom

Uit de jaarlijkse inventarisatie van alle stroometiketten blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de aanbieders die actief zijn op de Nederlandse markt. Delta, E.on en Nuon zijn de grootste viespeuken als het gaat om de uitstoot van CO2. Delta, Essent, Nuon  en Atoomstroom produceren het meeste kernafval. Aan de groene kant van het spectrum profileren zich 100% duurzame aanbieders als Windunie, Raedthuys, en Greenchoice met een enorm percentage Nederlandse windenergie in de mix. 

Nieuwe spelers zijn er ook, zoals Huismerk Energie. Dat bedrijf biedt ook uitsluitend Nederlandse windenergie aan - maar die betrekken ze van de Windunie.

grafische weergave stroometikettenSjoemelstroom

Groene stroom wordt gecertificeerd met ‘Garanties Van Oorsprong’ (GVO’s). Ook in 2013 zijn er massaal waterkracht-GVO's uit met name Scandinavië geïmporteerd om de levering aan Nederlandse klanten te “vergroenen". De  import van GVO's steeg in 2013 met 21,5%, van 32,8 naar 39,8 TWh. Dat is drie keer de hoeveelheid groene stroom die daadwerkelijk in Nederland wordt geproduceerd. Nederlandse bedrijven als NLE (Nederlandse Energiemaatschappij), Main Energie, Woonenergie en Innova “vergroenen” zo spotgoedkoop hun klanten maar dragen niet bij aan het daadwerkelijk duurzaam maken van de Nederlandse energievoorziening.

Markus Schmid, campagneleider bij WISE, “Het is teleurstellend om te zien dat de grote bedrijven nauwelijks vergroenen en zelfs elk jaar vuiler worden. Als je kijkt naar de etiketten van de energiebedrijven kunnen we niet anders dan consumenten oproepen om weg te gaan bij bedrijven als Delta, Nuon, E.on en Essent”.

Alle bedrijven die in Nederland elektriciteit aanbieden zijn wettelijk verplicht om voor 1 mei het etiket van hun stroom-portfolio te publiceren. WISE onderzoekt deze etiketten al jaren en zet ze op een rij op de website www.wisenederland.nl.  Zo kun je ook meteen zien hoe een bedrijf zich ontwikkelt.

Peer de Rijk, directeur WISE, “Wij roepen bedrijven en burgers op om een heldere keuze te maken en  klant te worden van een bedrijf dat alleen groene stroom verkoopt, het liefst in Nederland geproduceerd. Weg bij de vervuilers, steun de bedrijven die echt vooruit willen". 

Top 3 Fossiel: Delta, E.on en Nuon

Top 3 kernafval: Atoomstroom, Delta en Essent

Top 3 duurzaam: Raedthuys, Windunie en Greenchoice