You are here

Sjoemelstroom herken je zo (lesje waterkracht)

Hoe weet je eigenlijk of je huidige stroomleverancier sjoemelstroom verkoopt of niet?

Heel simpel: Check het stroometiket van jouw stroomleverancier via de lijst op deze site. Zie je veel waterkracht in het stroometiket? Dan weet je bijna zeker dat het sjoemelstroom is.

In Nederland wordt nauwelijks elektriciteit uit waterkracht gewonnen. Er worden evengoed enorme hoeveelheden waterkracht verkocht. Dat gebeurt dus via Garanties van Oorsprong (GvO's): digitale certificaten die de stroomleverancfiers spotgoedkoop kunnen inkopen uit landen als Noorwegen, Zweden en Frankrijk. Een truc waar de Nederlandse energievoorziening niet werkelijk duurzamer van wordt.

Nederland heeft drie middelgrote waterkrachtcentrales: in Alphen/Lith, Linne en Maurik. De centrales in Roermond en Gramsbergen zijn aanzienlijk kleiner. Daarnaast draaien er nog een tiental zeer kleine historische watermolens.

Locatie Vermogen Productie Vistrap? Eigenaar (in bedrijf sinds)
Maas, Alphen / Lith 14 MW 45 GWh Ja Nuon (1990)
Maas, Linne 11 MW 32 GWh Ja Essent (1989)
Nederrijn, Maurik 10 MW 24 GWh Ja Nuon (1988)
Roer, Roermond 0,2 MW 1,3 GWh Ja Nuon (2000)
Vecht, Gramsbergen 0,1 MW 0,3 GWh Ja Essent (1988)

Nederland heeft weinig waterkracht vanwege de geringe hoogteverschillen in de lopen van de rivieren. De totale productie wordt gedomineerd door drie centrales die goed zijn voor meer dan 90 procent van het waterkrachtvermogen. Sinds 1990 zijn er geen grote waterkrachtcentrales bijgekomen. Van het totale eindverbruik van hernieuwbare energie komt 0,3 procent voor rekening van waterkracht.
Het totaal vermogen aan waterkracht bedraagt in Nederland 37 megawatt (MW). Dit is vergelijkbaar met het vermogen van een windpark met 12 molens. In 2015 was de productie 93 gigawattuur. Dat was genoeg om circa 30.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Bronnen: CBS rapport Hernieuwbare Energie in Nederland 2015 (pdf), Milieu Centraal