You are here

Over Groene stroom? Ja graag!

Steeds meer mensen en bedrijven in Nederland kopen groene stroom. De vraag is enorm groot. Maar helaas wordt er in Nederland maar bar weinig groene stroom geproduceerd. Bovendien doen veel energieleveranciers zich groener voor dan ze in werkelijkheid zijn. Daar wil WISE verandering in brengen! WISE doet daarom jaarlijks onderzoek naar duurzaamheid nederlandse stroomleveranciers. We laten zien welke leveranciers echt bijdragen aan de energierevolutie en wie alleen maar 'groene' stroom levert door groene certificaten (garanties van oorsprong) te kopen.

WISE is in 2006 gestart met de campagne 'Groene Stroom? Ja Graag!'. Met deze campagne willen we mensen, bedrijven en instellingen bewegen om over te stappen naar een energieleverancier die niets te maken heeft met vervuilende fossiele en kernenergie. Overstappen naar een echt groene energieleverancier is een effectief middel om je CO2-uitstoot terug te dringen: wie van ‘grijze’ naar ‘groene’ stroom overstapt, stoot jaarlijks gemiddeld 1650 kilo minder CO2 uit. Als je tegelijk ook kiest voor ‘groen gas’ voorkom je nog eens 2400 kilo CO2. Zo bieden we een praktisch handelingsperspectief voor iedereen die iets wil doen voor het milieu en tegen de klimaatverandering.

WISE kijkt na op Sjoemelstroom

Leveranciers claimen maar al te graag dat ze groen zijn, met prachtige reclames vol windmolens, natuur en frisse lucht. Met de rubriek WISE kijkt na! bekijken we deze reclames en beoordelen wat er waar is en of er sprake is van sjoemelstroom in plaats van groene stroom. Veel Nederlandse stroomleveranciers misbruiken het certificatensysteem dat groene stroom mogelijk maakt. Deze bedrijven verkopen spotgoedkope 'sjoemelstroom' die niets bijdraagt aan de plaatsing van nieuwe windmolens of andere duurzame energie installaties. Niet in Nederland - maar ook niet in het buitenland. Met de campagne 'Groene stroom? Ja graag!' zetten we ons daarom ook in voor meer transparantie in de stroommarkt. Full Disclosure, de volledige certificatie van alle soorten stroom (dus ook uit fossiele en kerncentrales) is hierbij een belangrijk speerpunt.

Betrouwbaar overstapadvies 

Bij de campagne hoort natuurlijk ook advies en begeleiding bij de keuze van een écht groene en kernenergievrije stroomleverancier.

Werken aan een transparante energiemarkt

De campagne Groene stroom? Ja graag! wordt gesponsord door een aantal superduurzame energiebedrijven.