You are here

Nederlandse Groene stroom? Ja graag!

Steeds meer mensen en bedrijven in Nederland kopen groene stroom, de vraag is enorm groot. Maar helaas wordt er bar weinig groene stroom in ons eigen land geproduceerd. 

Groene Stroom? Ja Graag! is al sinds 2006 een campagne van WISE. Met de campagne willen we mensen bewegen om over te stappen naar een energieleverancier die niets te maken heeft met fossiele- en kernenergie. Zo bieden we een praktisch handelingsperspectief voor iedereen die iets wil doen tegen de klimaatverandering. Switchen naar een echt groene energieleverancier is ook een effectief middel om je CO2-uitstoot terug te dringen; wie van ‘grijze’ naar ‘groene’ stroom overstapt stoot jaarlijks gemiddeld 1650 kilo CO2 minder uit. Als je tegelijk ook kiest voor ‘groen gas’ voorkom je nog eens 2400 kilo CO2.

Sjoemelstroom

Overstappen is makkelijk, maar welk energiebedrijf is nou echt duurzaam, en hoe groen is de groene stroom nou eigenlijk? Het certificatensysteem dat groene stroom mogelijk maakt wordt door veel Nederlandse stroomleveranciers misbruikt. Ze verkopen spotgoedkope 'sjoemelstroom' die niets bijdraagt aan de plaatsing van nieuwe windmolens of andere duurzame energie installaties. Niet in Nederland - maar ook niet in het buitenland. Met de campagne 'Groene stroom? Ja graag! zetten we ons daarom ook in voor meer transparantie in de stroommarkt. Full Disclosure, de volledige certificatie van alle soorten stroom (dus ook uit fossiele en kerncentrales) is hierbij een belangrijk speerpunt.

Betrouwbaar overstapadvies 

Bij de campagne hoort natuurlijk ook advies en begeleiding bij de keuze van een écht groene en kernenergievrije stroomleverancier.

WISE spreekt ook bedrijven en instellingen aan op de manier waarop ze hun stroom inkopen. Bedrijven en organisaties die voorop lopen zetten we graag in het zonnetje. De achterlopers helpen we met advies. En soms geven we ook een duwtje.

Werken aan een transparante energiemarkt

  • WISE produceert onderzoeken en studies over belangrijke onderwerpen. In maart 2015 publiceerde WISE de studie 'Energie vergelijken - online energievergelijker en duurzaamheid'.
  • WISE spreekt met experts en organiseert conferenties en bijeenkomsten om de hele energiesector duurzamer en transparanter te maken.  

De campagne Groene stroom? Ja graag! wordt gesponsord door een aantal superduurzame energiebedrijven.