You are here

NLE (Nederlandse Energie Maatschappij)

Rapportcijfers

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) werd in november 2018 op duurzaamheid beoordeeld met een 3,2. En dit zijn de duurzaamheidscores van de afgelopen jaren gebaseerd op het Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers:

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
4,5 4,6 4,5 4,5 4,4 5,3 3,2

Uit het rapport 2018

De score van dit bedrijf ontstaat door de combinatie van de volgende deelcijfers:
• Het cijfer voor het bedrijfsonderdeel ‘inkoop’ is 2,7. Dit cijfer is voor 75% bepalend voor de eindscore.
• Het cijfer voor het onderdeel ‘levering’ is 4,9. Dit cijfer is voor 25% bepalend voor de eindscore.

De score in het bedrijfsonderdeel inkoop zakt flinkomdat de handelsmix - waar dit bedrijf sterk op leunt - slecht wordt gewaardeerd. Om beter te scoren in dit onderzoek zou het bedrijf vooral haar inkoopbeleid moeten veranderen: in plaats van handelsmix zou er duurzame elektriciteit direct bij de bron ingekocht moeten worden. Ook zou de score verbeterd kunnen worden door meer wind- en zonne-energie uit Nederland in de leveringsmix op te nemen.

Eigendomsverhoudingen

In 2018 is NLE overgenomen door de Nuts Groep, bekend onder de merknaam Budget Energie. Door het samengaan ontstaat naar eigen zeggen de vierde energieleverancier in Nederland met 600.000 klanten en een omzet van 700 miljoen euro.

Stroometiket

Hieronder vind je het actuele stroometiket van dit bedrijf. Daarnaast is te zien hoe het stroometiket zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld.
Let op: Voor het duurzaamheidsgehalte van de geleverde stroom (wat op het stroometiket te zien is) krijgt de leverancier een beoordeling. Dit cijfer is slechts voor een klein deel bepalend voor de eindscore van onze duurzaamheidsranking. Voor energieleveranciers die veel (des)investeren in de energiemarkt is dit nog veel kleiner, soms maar 1%. Het stroometiket kan dus soms een vertekend beeld geven van hoe duurzaam de leverancier daadwerkelijk is.

Legenda