You are here

Greenchoice

Rapportcijfers

WISE doet elk jaar onderzoek naar de duurzaamheid van alle Nederlandse stroomleveranciers. De consumententak van Greenchoice werd in 2019 op duurzaamheid beoordeeld met een 9,1; Greenchoice hoort hiermee bij de groenste energiebedrijven van Nederland.

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
7,5 6,4 7,7 7,2 8,4 8,5 8,7 9,1

Uit het rapport

De score van dit bedrijf ontstaat door de combinatie van de volgende deelcijfers:

  • Voor de investeringen krijgt Greenchoice het cijfer 10. Dit cijfer is voor 23% bepalend voor de eindscore.
  • Het cijfer voor het bedrijfsonderdeel ‘inkoop’ is 8,5. Dit cijfer is voor 61% bepalend voor de eindscore.
  • Het cijfer voor het onderdeel ‘levering’ is 9,7. Dit cijfer is voor 16% bepalend voor de eindscore.

Greenchoice zou haar score kunnen verbeteren door het inkoopbeleid verder te vergroenen. 44% van de inkoop bestaat nu uit de slecht beoordeelde handelsmix. In plaats daarvan zou er nog meer duurzame elektriciteit direct bij de bron ingekocht moeten worden.

Meer info

Greenchoice is met rond 415.000 klanten de grootste 100% groene en tevens de 4e grootste energieleverancier van Nederland. De eigenaren van het bedrijf zijn de bedrijven Energie Concurrent (70%) en Eneco (30%).

De Nederlandse windenergie van Greenchoice is Milieukeur gecertificeerd. Greenchoice investeert zelf in de bouw van windmolens en andere hernieuwbare energie projecten, maar een groot deel van de geleverde windenergie is ook afkomstig van de Windunie, een grote Nederlandse windcoöperatie. 75% van de stroom die Greenchoice verkoopt wordt in Nederland opgewekt. Sinds 2016 krijgen alle klanten thuis en op het werk (MKB) 100% Nederlandse groene stroom geleverd. Het doel van Greenchoice is om voor 2020 ook alle grootzakelijke klanten in Nederland opgewekte groene stroom te leveren.

Stroometiket

Hieronder vind je het actuele stroometiket van dit bedrijf. Daarnaast is te zien hoe het stroometiket zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld.
Let op: Voor het duurzaamheidsgehalte van de geleverde stroom (wat op het stroometiket te zien is) krijgt de leverancier een beoordeling. Dit cijfer is slechts voor een klein deel bepalend voor de eindscore van onze duurzaamheidsranking. Voor energieleveranciers die veel (des)investeren is dit nog veel kleiner, soms maar 1%. Het stroometiket kan dus soms een vertekend beeld geven van hoe duurzaam de leverancier daadwerkelijk is.

Legenda