You are here

E.ON

Rapportcijfers

E.ON werd in oktober 2017 op duurzaamheid beoordeeld met een 3,3 en is daarmee de grootste vervuiler onder de energiebedrijven. Dit zijn de duurzaamheidscores van de afgelopen jaren gebaseerd op het Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers:

2012 2013 2014 2015 2016 2017
3,5 3,9 5,0 4,8 4,6 3,3

Uit het rapport

"Het slechte cijfer wordt vooral veroorzaakt door de slechte scores in het bedrijfsonderdeel investeringen. E.ON levering Benelux BV investeert zelf niet, maar de slechte score van moederbedrijf Uniper telt hiervoor mee. Ook de bedrijfsonderdelen inkoop en levering worden slecht beoordeeld. E.ON koopt 100% handelsmix in en levert vooral stroom uit gas en kolen aan haar klanten. Om beter te scoren in dit onderzoek zal allereerst het moederbedrijf Uniper haar fossiele en nucleaire activiteiten moeten terugschroeven en tegelijk grootschalig moeten inzetten op hernieuwbare energie. Maar E.ON kan ook zelf de score verbeteren door haar inkoopbeleid te veranderen: in plaats van handelsmix zou er duurzame elektriciteit direct bij de bron ingekocht moeten worden. Verder zou de score ook verbeterd kunnen worden door meer wind- en zonne-energie in de leveringsmix op te nemen."

Meer info

Energieleverancier E.ON (officiëel E.ON Benelux Levering BV) is sinds 1 januari 2016 onderdeel van Uniper Benelux. Uniper is een internationaal energiebedrijf met een mega portfolio met fossiele (33.000 MW) en nucleaire (1.900 MW) energieproductie, onder meer in Europa en Rusland. 

Uit het E.ON jaarverslag blijkt dat vervuiler Uniper voor 46.65 procent in handen is van het 'duurzame' E.ON. Let op, dit is dus erg verwarrend: het moederconcern E.ON heeft dus ondanks dezelfde naam weinig te maken met E.ON Benelux Levering BV. De verwarring ontstond in 2016 toe het 'oude' Duitse energieconcern E.ON werd opgesplitst in een schone tak (voortaan E.ON) en een fossiele tak (voortaan Uniper, incl. E.ON Benelux Levering BV). Op de middellange termijn wil het moederconcern E.ON van haar minderheidsbelang in Uniper af. Het lijkt erop dat klanten van E.ON Benelux Levering BV voorlopig gewoon onder de naam E.ON bedient blijven worden, een verwarrende situatie. E.ON Benelux Levering BV is een van de grootste stroomleveranciers van Nederland.

Update 2018

Op 21 februari 2018 werd bekend dat Eneco de Nederlandse activiteiten van energieleverancier E.ON overneemt. Hierdoor gaan de 200.000 particuliere en zakelijke klanten van E.ON over naar Eneco.

Stroometiket

Hieronder vind je het actuele stroometiket van E.ON. Daarnaast is te zien hoe het stroometiket zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld.

Legenda