You are here

Eneco

Rapportcijfers

Eneco werd in november 2018 op duurzaamheid beoordeeld met een 7,2. Dit zijn de duurzaamheidscores van de afgelopen jaren gebaseerd op het Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers:

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
6,5 6,9 6,8 6,6 7,0 7,9 7,2

Uit het rapport 2018

De score van dit bedrijf ontstaat door de combinatie van de volgende deelcijfers:

  • Voor de investeringen krijgt Eneco het cijfer 6,3. Dit cijfer is voor 51% bepalend voor de eindscore.
  • Het cijfer voor het bedrijfsonderdeel ‘inkoop’ is 7,4. Dit cijfer is voor 37% bepalend voor de eindscore.
  • Het cijfer voor het onderdeel ‘levering’ is 10. Dit cijfer is voor 12% bepalend voor de eindscore. 

Eneco heeft veel investeringen in windenergie gedaan. Maar het investeringscijfer wordt gedrukt door veel grotere investeringen in gas WKK. 36% van het investeringscijfer wordt bepaald door investeringen in gascentrales, waarvoor Eneco nul punten krijgt. Daarnaast heeft Eneco te weinig fossiele desinvesteringen gedaan om beter te kunnen scoren. Om beter te scoren in het onderzoek zou Eneco vooral moeten desinvesteren in gas-gerelateerde technieken en nog meer moeten investeren in 100% duurzame technieken als wind en zon.

Meer info

Eneco is met 2,2 miljoen klanten (in NL en België) de 3e grootste energieleverancier van Nederland, na Essent en Nuon. Tot Eneco behoort ook de stroomleverancier Oxxio. Daarnaast heeft Eneco 30% van de aandelen van Greenchoice in bezit.

Stroometiket

Let op: Voor de geleverde stroom (wat op het stroometiket te zien is) krijgt de leverancier een 10 als beoordeling. Dit cijfer is voor slechts 12% bepalend voor de eindscore. Het stroometiket kan dus soms een vertekend beeld geven van hoe duurzaam de leverancier daadwerkelijk is en hoe zij scoren op onze duurzaamheidsranking: een 7.2
Hieronder vind je het actuele stroometiket van dit bedrijf. Daarnaast is te zien hoe het stroometiket zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld.

Legenda