You are here

Eneco en coöperatie de Windvogel halen stunt uit met groene stroom

Submitted by Beheerder on Thu, 02/10/2008 - 15:49

(2008-10-02) Eneco en windcoöperatie de Windvogel presenteren vandaag naar eigen zeggen hét plan om iedereen met een zwak voor windenergie aan betrouwbare, goedkope en schone stroom te helpen.

Het principe stoelt op een zogeheten 'zelfleveringsmodel'. De Windvogel verzamelt leden die met een eenmalige bijdrage van euro 50 een aandeel in een windturbine kopen.

In tegenstelling tot bestaande initiatieven - zoals de windfondsen van Triodos en de ASN Bank - krijgt de participant geen rendement uit zijn groene opwekking maar de elektriciteit zelf.

En daar zit precies de slimmigheid, claimen de initiatiefnemers. Want over eigen opwekking hoeft geen btw en energiebelasting te worden betaald, en dat scheelt al gauw de helft.

<strong>Energieconcern levert groene stroom</strong>
Eneco regelt vervolgens de rest. Het energieconcern levert de groene stroom, zorgt voor een gebalanceerde belasting van het elektriciteitsnet en maakt het mogelijk dat de 'thuisopwekking' wordt afgetrokken van de maandelijkse elektriciteitsrekening. Martijn Verbeek, projectleider duurzame innovatie bij Eneco: 'Dit initiatief sluit naadloos aan bij de duurzame strategie. En ja, het is ook een manier van klantenwerving.'

Volgens Dick van Elk, voorzitter van de Windvogel en bedenker van het plan, is een uitbetaling in 'eigen stroom' grofweg drie keer zo voordelig als het rendement uit een windbelegging. 'De laatste is gebaseerd op groothandelsprijzen na aftrek van belastingen en transportkosten.' De voorzitter van het 'volksinitiatief' vergelijkt het zelfleveringsmodel met een volkstuin. 'Als ik mijn eigen kroppen sla kweek, hoef ik daar bij het oogsten ook geen belasting over te betalen. Dat zou bij het oogsten van groene energie ook niet moeten.'

<strong>Aandeel windenergie in Nederlandse energiemix</strong>
Het energiebedrijf en 120 proefdeelnemers van de windcoöperatie hebben zichzelf een jaar gegeven om het vernuft van het plan te bewijzen. Elke deelnemer krijgt circa 20% van zijn stroomverbruik geleverd van een proefturbine in Bodegraven. Dit levert een korting van ten minste euro 150 per jaar op. De beide partijen hopen hiermee een flinke duw te geven aan het aandeel windenergie in de totale Nederlandse energiemix. Nu blijft het aandeel steken op een paar procent, terwijl de overheid uitgaat van 20% duurzame energie in 2020.

Als de stunt succesvol is, zullen er verspreid over het land windmolens verrijzen. Van Elk: 'Het is een fabeltje dat er duizenden molens gebouwd moeten worden. We hebben aan circa tweeduizend molens voor burgers al genoeg, en als je dat vergelijkt met honderd jaar geleden, toen hadden we tienduizend molens...'

<strong>Windmolen aanbetalen</strong>
Op dit moment heeft de Windvogel 1.100 sympathisanten in de kaartenbak. Zij kunnen parallel aan hun euro 50 contributie ook nog financieel participeren in de windprojecten. Van Elk: 'Wij garanderen geen rente, maar vorig jaar hebben we de deelnemers 7% kunnen uitbetalen.' De gemiddelde extra bijdrage per lid ligt nu op euro 1.000. 'Met die ruim euro 1 mln kan de volgende windmolen worden aanbetaald', aldus Van Elk.

Door met Eneco op te trekken hoopt de vereniging nog veel meer zielen te winnen. Van Elk: 'Ruim 2,5 miljoen Nederlanders gebruiken nu al groene stroom. In het licht van de huidige discussie over handel met groene certificaten kan ik me voorstellen dat mensen dit aantrekkelijker vinden.'

<strong>Subsidie voor wind op land</strong>
Volgens de voorzitter is subsidie voor wind op land bij een olieprijs van $ 100 per vat niet meer noodzakelijk. 'Dat overheidsgeld kan beter in een andere schone energievorm worden gestopt.'

De Windvogel en Eneco hopen het voor de consument veel makkelijker te maken in windenergie te stappen. Eeuwige vergunningstrajecten en inpassingsproblemen op het elektriciteitsnet blijft hem bespaard, aldus de partijen.

<strong>Thuisopwekking</strong>
Het enige struikelblok bij het welslagen van het project is volgens de initiatiefnemers de mogelijkheid dat de overheid de proef niet ziet als thuisopwekking. Door de tussenkomst van Eneco en het feit dat de turbines van de Windvogel niet letterlijk in de achtertuin worden geplaatst, valt er over te discussiëren. 'Wij zitten momenteel met de overheid om de tafel', aldus Verbeek. 
(FD)