You are here

Groen gas logisch vervolg

Submitted by Beheerder on Mon, 17/08/2009 - 14:34

Groene stroom is inmidels een begrip dat bij iedereen bekend is. Behalve stroom gebruiken huishoudens natuurlijk ook gas, en ook dit kan groen worden. Groen gas is een logisch vervolg op groene stroom, aldus minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. Huishoudens zouden in de toekomst gebruik kunnen maken van een mengeling van aardgas en biogas. Net als bij groene stroom, is er bij groen gas ook de mogelijkheid dit op te wekken met subsidies verstrekt door de overheid.

Evenals aardgas bestaat groen gas voornamelijk uit methaan. Het gas kan worden gemaakt van restmaterialen als mest en rioolslib. Marcel Kramer, topman van Gasunie, stelt dat er in Nederland genoeg van dergelijke restmaterialen aanwezig zijn om in vijf procent van de aardgasvoorziening te voorzien. Om dit percentage op te krikken zou Nederland op grote schaal biomassa moeten gaan importeren.

Bijna de helft van alle energie die in Nederland verbruikt wordt, is afkomstig uit aardgas. Het vergroenen van ons gasverbruik kan dan ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.