You are here

Duitse gezinnen switchen naar groene stroom na nucleaire incidenten

Submitted by Beheerder on Wed, 15/07/2009 - 16:52

Duitse gezinnen schakelen in grote getale over naar groene stroom, na een aantal incidenten in de kerncentrale van Krümmel, nabij Hamburg. De kerncentrale, die het eigendom is van Vattenfall, was in 2007 na een brand gesloten. Enkele weken geleden is ze weer opgestart, waarna ze vrij direct te maken kreeg met een serie incidenten. Vattenfall heeft een marktaandeel in de regio van 80%. Na de incidenten hebben veel mensen een overstap gemaakt naar groene stroom. Lichtblick, een leidende groene stroomleverancier in de regio, rapporteerde in de periode daarop volgend een toename van haar klanten met 70%.

De incidenten, een defecte transformator en brandstofstaven, zijn gerelateerd aan de problemen die er in 2007 voor hebben gezorgd dat de centrale stil kwam te liggen. Sindsdien heeft Vattenfall 300 miljoen euro uitgegeven aan de reparatie van de centrale.

De schade beperkt zich niet alleen tot de kerncentrale in kwestie. De conservatieve partij CDU, die pleit voor het langer open houden van kerncentrales, heeft het nu ook zwaar te verduren. Ondertussen maakte SPD milieuminister Sigmar Gabriel bekend dat hij oude kerncentralws sneller wil laten sluiten. Relevant, aangezien het publieke debat in Duitsland over de verlenging van de levensduur van kerncentrales, gaat om de vraag of de centrales langer open kunnen blijven, en welke veiligheidsgaranties de kernindustrie kan geven.

Voor meer informatie: bondbeterleefmilieu.be