You are here

Hebben de duurzame 100 echt groene stroom?

Submitted by Beheerder on Wed, 16/11/2016 - 16:03

Onlangs heeft WISE  een ludieke sinterklaasactie opgestart, in het kader van onze groene stroom campagne. We roepen namelijk de Trouw duurzame 100 op om “groene piet” te laten weten of ze echt groene stroom van een groene leverancier afnemen. Sint en groene piet hebben namelijk een gedicht geschreven waarmee we  duurzame 100 benaderen, en vragen naar hun stroomleverancier. De duurzame toppers in deze lijst zijn natuurlijk allemaal op de een of andere manier betrokken bij duurzame projecten en dus hartstikke goed en duurzaam bezig. Waarom zijn we dan toch zo benieuwd naar hun stroomafname?

We zijn hier zo nieuwsgierig naar omdat veel Nederlanders zich nog blijken te vergissen. Ondanks het feit dat het aanbod groene stroom dit jaar weer is toegenomen, wordt er nog steeds veel sjoemelstroom verkocht, of groene stroomproducten van energieleveranciers die overwegend in fossiel investeren. Veel mensen denken door de veelheid aan misleidende marketing abusievelijk dat ze voor groene stroom  kiezen, maar dat is dus lang niet altijd het geval. Veel mensen schrikken dan ook als ze jarenlang in de veronderstelling zijn echt groene stroom af te nemen, en dit eigenlijk niet het geval blijkt te zijn. Zoals bijvoorbeeld het geval is bij een product als “groene stroom van Essent”. Sjoemelstroom van een bedrijf dat voornamelijk stroom produceert uit kolencentrales.

Wat ons betreft hebben de duurzame 100 met hun plek in de ranglijst ook een voorbeeldfunctie. Desalniettemin kunnen zij zich natuurlijk ook vergissen in hun stroomproduct. We grijpen het onlangs uitkomen van deze duurzame lijst daarom aan om aandacht te vragen voor groene stroom, en wat dit nu eigenlijk is.

En hoe weet jij nu of je met je groene stroomproduct goed zit? Daarbij kun je het beste op de volgende twee zaken letten:

  • Kies voor een echt groene leverancier, en dus een energiebedrijf dat niets van doen heeft met fossiele- of kernenergie.
  • Check of je groene stroomproduct bij deze leverancier op Nederlandse bodem is geproduceerd.

Het kan lastig zijn om 100% zeker te zijn van bovenstaande punten. Gelukkig doen we elk jaar grondig onderzoek naar de duurzaamheid van Nederlandse energieleveranciers, i.s.m. de Consumentenbond,  Natuur & Milieu & Greenpeace. Op basis van dit onderzoek stellen we jaarlijks een ranking op waarbij je met een oogopslag kunt zien bij welke leverancier je zeker goed zit.

Om het je nóg makkelijker te maken hebben we op basis van dit onderzoek een energievergelijker ontwikkeld, waarbij je alléén kunt kiezen voor echt groene stroom van een groene leverancier, en je dus zeker kunt zijn van een goede keuze.

Ben je benieuwd hoe de top 100 scoort op groene energie? Op onze lijst kun je zien wie echt groene stroom afneemt, en bij welke duurzame toppers het nog een mysterie is…dat hopelijk snel opgelost wordt!