You are here

2017 wordt het jaar van groene stroom

Submitted by Beheerder on Tue, 03/01/2017 - 16:25

In de laatste weken van het oude jaar kwam het ene nieuwtje na het andere naar buiten over bedrijven en instellingen die de overstap naar groene stroom maken. Als deze trend doorzet, dan gaat het hard met de consumptie van groene stroom in Nederland. Dit zijn de knallers waarmee 2017 werd ingeluid:

1700 kerken

Het inkoopcollectief Energie voor Kerken stapte op 8 december 2016 over op 100% Nederlandse windenergie. 1.700 kerkgebouwen krijgen nu groene stroom en CO2-gecompenseerd gas van Greenchoice. Vanaf 2017 komt die stroom uitsluitend uit Nederland, een bewuste duurzame keuze van het collectief. Een kwart van de groene stroom komt uit de nieuwe windmolens van Greenchoice aan het Hartelkanaal.

240 zorgorganisaties

240 zorgorganisaties nemen vanaf 2019 groene stroom af om hun energieverbruik te verduurzamen. Hiervoor heeft Eneco in december 2016 een overeenkomst afgesloten met Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorgsector. De deelnemende zorgorganisaties krijgen 100 procent windstroom, opgewekt door verschillende Europese windparken. Uiteindelijk kunnen de deelnemers kiezen voor groene stroom van Nederlandse windparken, daarnaast kunnen deelnemers het aardgasverbruik verduurzamen door CO2-compensatie.

AKZONobel, DSM, GOOGLE en PHILIPS

AkzoNobel, DSM, Google en Philips hebben op 14 oktober 2016 bekend gemaakt dat ze gezamenlijk stroom gaan afnemen van windpark Krammer. Dat windpark bevindt zich op de Deltawerken in Zeeland en iseigendom van de burgercoöperaties Deltawind en Zeeuwind. De vier multinationals hadden twee jaar eerder een consortium opgezet om nieuwe duurzame energiebronnen te verkennen. Hun eerste samenwerking is nu met Windpark Krammer.

Regio Arnhem-Nijmegen

Op 1 januari 2018 gaan 17 gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen samen duurzame elektriciteit inkopen. Uniek in deze aanbesteding is dat de duurzame energie uiteindelijk helemaal regionaal moet worden opgewekt door energiebronnen die (deels) nog gerealiseerd moeten worden. Het is de eerste aanbesteding in Nederland waarin dit zo expliciet wordt vastgelegd.

Unilever

Unilever staat bekend als een van de meest vooruitstrevende mulitnationals als het gaat om duurzaamheid. Vanaf 1 januari 2017 draaien alle Nederlandse kantoor- en productielocaties van Unilever op Hollandse windenergie. Daartoe sloten het levensmiddelenconcern en energiebedrijf Eneco op 13/12/2016 een overeenkomst. Unilever neemt jaarlijks bijna 70 gigawattuur aan groene stroom af die is opgewekt door het windpark Eneco Luchterduinen in de Noordzee.