Kennisdossier Sjoemelstroom
2 minuten

Sjoemelstroom herken je zo (lesje waterkracht)

Hoe weet je eigenlijk of je huidige stroomleverancier sjoemelstroomverkoopt of niet? 

Leveranciers moeten op hun stroometiket aangeven of de groene stroom uit Nederland komt of het buitenland. Als het uit het buitenland komt gaat het alleen om de certificaten, niet om de stroom zelf. Zie je veel waterkracht in het stroometiket? Dan weet je bijna zeker dat het sjoemelstroom is. 

In Nederland wordt nauwelijks elektriciteit uit waterkracht gewonnen. Er worden evengoed enorme hoeveelheden waterkracht verkocht. Dat gebeurt dus via Garanties van Oorsprong (GvO’s): digitale certificaten die de stroomleveranciers spotgoedkoop kunnen inkopen uit landen als Noorwegen, Zweden en Frankrijk. Een truc waar de Nederlandse energievoorziening niet werkelijk duurzamer van wordt. 

Nederland heeft drie middelgrote waterkrachtcentrales: in Alphen/Lith, Linne en Maurik. De centrales in Roermond en Gramsbergen zijn aanzienlijk kleiner. Daarnaast draaien er nog een tiental zeer kleine historische watermolens. 

Nederland heeft weinig waterkracht vanwege de geringe hoogteverschillen in de lopen van de rivieren. De totale productie wordt gedomineerd door drie centrales die goed zijn voor meer dan 90 procent van het waterkrachtvermogen. Sinds 1990 zijn er geen grote waterkrachtcentrales bijgekomen. Van het totale eindverbruik van hernieuwbare energie komt 0,3 procent voor rekening van waterkracht.
Het totaal vermogen aan waterkracht bedraagt in Nederland 37 megawatt (MW). Dit is vergelijkbaar met het vermogen van een windpark met 12 molens. In 2015 was de productie 93 gigawattuur. Dat was genoeg om circa 30.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. 

Bronnen: CBS rapportHernieuwbare Energie in Nederland 2015 (pdf), Milieu Centraal 

Meer over Sjoemelstroom


Artikel

Prijzen GvO’s

2 minuten

Artikel

Zo werkt de handel in groene stroom

4 minuten