You are here

ABP; haal je geld weg uit brakke kerncentrales

Submitted by WISE on Wed, 29/11/2017 - 11:39

Op zaterdag 23 december organiseert de Stuur Tihange met pensioen-coalitie een protestmars naar het ABP in Heerlen. Nederlandse pensioenfondsen hebben een kwart miljard euro pensioengelden geïnvesteerd in de eigenaar van de overjarige kerncentrales Tihange en Doel. Het ABP is de grootste met een belegd vermogen van 116 miljoen euro. 

De Belgische kerncentrales Doel en Tihange zijn sterk verouderd en liggen regelmatig stil vanwege technische gebreken, storingen en ongelukken. Door aandelen te hebben in de moedermaatschappij Engie/Electrabel helpen Nederlandse pensioenfondsen mee om de centrales open te houden. In totaal hebben Nederlandse pensioenfondsen een kwart miljard geïnvesteerd in Engie:

  • Ambtenaren (ABP): 116 miljoen
  • Metaal en Techniek: 63 miljoen
  • Zorg en Welzijn: 34 miljoen
  • Bouw: 14 miljoen

Op 23oktobr 2017 organiseerde de SP een 'actietoer' langs de vier betrokken pensioenfondsen. Er zijn gesprekken gevoerd maar vooralsnog weigeren de pensioenfondsen echte actie te ondernemen; hun geld terughalen uit de kercentrales. Dus wordt de druk opgevoerd; op 23 december gaan we langs bij het ABP in Heerlen. Er is ook een petitie die je kunt ondertekenen; ook als je niet bij 1 van de vier genoemde pensioenfondsen bent aangesloten. Ga daarvoor naar stuurtihangemetpensioen

Met een succesvolle crowdfundingsactie heeft WISE voldoende geld opgehaald om de komende twee jaar intensief campagne te voeren voor snelle sluiting van in elk geval Tihange 2 en Doel 3; de zogenaamde scheurtjesreactoren. WISE gaat een campaigner aanstellen die zich helemaal gaat richten op dit doel. Het geld wordt opgebracht door honderden particulieren, een particulier fonds en een aantal gemeenten.