You are here

4 Jaar na Fukushima - steun de Japanse AKB

Submitted by Beheerder on Wed, 18/02/2015 - 10:53

Het is alweer vier jaar geleden dat, na een aardbeving en een tsunami, de kerncentrales in Fukushima volledig uit de bocht vlogen en Japan getroffen werd door een nucleaire ramp. Tienduizenden mensen zijn voor altijd van huis en haard verdreven, honderden werknemers van het energiebedrijf Tepco doen al 4 jaar, dag in, dag uit hun best om de centrales onder controle te krijgen. Miljoenen liters radioactief besmet water stromen nog wekelijks de oceaan in en er is nog niet eens een begin gemaakt met het ontmantelen van het nucleaire complex.

Natuurlijk wordt er in Japan intensief gepraat over het energiebeleid; dit willen ze niet nog een keer meemaken. Tientalen kerncentrales liggen sinds ‘Fukushima’ stil. Het land doet het zonder atoomstroom. De regering wil een aantal reactoren weer opstarten, maar het (lokale) verzet is sterk.

Op 8 maart organiseert Hope Step Japan, ondersteunt door WISE, een bijeenkomst in Amsterdam. Om de slachtoffers te herdenken, om stil te staan bij de gevolgen van de nucleaire ramp en om vooruit te kijken; welke kant moet het op? Kom ook, betuig uw solidariteit met het Japanse volk. Hieronder het programma, dat u ook als pdf kunt downloaden en helpen verspreiden.

11.00     Opening

11.10     De mogelijkheden voor waterkracht en andere schone energieopwekking in Japan (interview per skype met Masaru Nakajim,

12.30     Lezing Akiko Yoshida, Friends of the Earth Japan, over het (gewenste) energiebeleid van Japan

14.00     performance (dans) “interview for futures”  

14.45     Persoonlijke herinneringen aan de ramp, door Ryugo Hayano, fysicus (CERN) maar vooral degene die in Japan via social media heel snel een onafhankelijke berichtendienst opbouwde na de ramp.

16.00     Discussie tussen Ryugo Hayano en de zaal; hoe betrouwbaar zijn de gegevens die vanuit de overheid, de media en de wetenschap worden aangereikt?

17.00     Film ‘Super Local Hero’  (een echte aanrader!!)

Hele dag: workshops, fototentoonstelling, informatie, Japans eten en Japanse cultuur.

Locatie: Lloyd Hotel – Oostelijke Handelskade 34 (tram 26 vanaf Amsterdam CS, halte Rietlandpark)