You are here

Hoe weet je dat zo zeker ?

Op zondag 25 juni zaten 20 stafleden van de drie organisaties die verantwoordelijk waren voor de mensenketting bij elkaar in Luik, in ons eigen communicatie- en perscentrum. 

Op elke kilometer in het 90-kilometer lange traject hadden we drie 'kliometercoordinatoren'; 1 uit Duitsland,1 uit Nederland en 1 uit Belgie. Deze mensen waren in de weken voorafgaand aan de actie getraind. Zij hebben allemaal  - onafhankelijk van elkaar - hun eigen kilometer geteld. In het coordinatiecentrum in Luik waren 3 coordinatoren die ieder met 90 kilometercoordinatoren in contact stonden.Op drie momenten was er contact:  

  • Om 12.00 uur melden de kilometercoordinatoren dat ze op hun post waren
  • Om 14.30 gaven ze door hoeveel mensen er in hun kilometer stonden, zonder van elkaar het getal te weten
  • Om 15.15 gaven ze door of hun kilometer weer vrij en schoon was.

Die per kilometer dus drie verschillende getallen (aantal deelnemers in die kilometer) werden doorgegeven aan de coordinatoren in Luik. Die namen van die drie getallen het gemiddelde en dat gemiddelde getal werd geregistreerd. Om 15.30 hadden we in het coordinatiecentrum van 85 van de 90 kilometers het gemiddelde getal. Van de laatste 45 kilometercoordinatoren hadden we onvoldoende gegevens, in elk geval niet van alledrie de kilometercoordinatoren. Voor die 5 kilometer (die waren redelijk verspreid over het hele traject) hebben we het gemiddelde genomen van alle andere  - wel getelde - kilometers. Zo kwamen we uit op  - om prrecies te zijn - 51.321 deelnemers.

We hebben dit afgerond op 50.000 en op die manier geccommuniceerd. We zijn ervan overtuigd dat dit een zeer betrouwbaar getal is. Op vrijdagavond  23 juni hadden zich ruim 35.000 mensen ingeschreven via de website. We zijn er altijd van overtuigd geweest dat heel veel mensen zich niet zouden aanmelden maar spontaan aan zouden haken. Dit is inderdaad zo gegaan.